Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 11. 2013, 19.28

8 let

Veliko hrupa za (skoraj) nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pretekli teden so zaznamovala še zadnja koalicijska usklajevanja glede davka na nepremičnine, ugotovitve misije IMF ob koncu obiska v Sloveniji in t. i. krompirjeve počitnice.

V tednu, ko so se začele počitnice pred dvema prazničnima dnevoma, za politike počitka ni bilo. Vladno koalicijo je zaposloval predvsem nepremičninski davek, ki je zamajal koalicijo. Ni pa je porušil, saj je prvak DeSUSa Karl Erjavec, ki je dolgo razlagal, kako je davek nesprejemljiv, popustil, stranka upokojencev bo zagotovila svojih pet glasov v podporo zakonu. Nepremičninski prah se je, vsaj v koaliciji, polegel.

V preteklem tednu je minilo leto dno od začetka mariborskih vstaj, ki so odnesle tedanjega župana Franca Kanglerja in se razširile na vso državo. Čeprav je napovedani nepremičninski davek med Slovenci izjemno nepriljubljen in stanje v državi ni nič bolj rožnato kot pred 12 meseci, prej nasprotno, je tokrat na ulice prišlo precej manj ljudi. Vstajniški duh je, kot kaže, zamrl.

Slovenija je v velikih težavah predvsem zaradi bank, ki bodo nujno potrebovale dokapitalizacijo, je povedal vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Sloveniji Antonio Spilimbergo. Slovenija mora spremeniti korporativno upravljanje, začeti razmišljati o pokojninski reformi in spremeniti korporativno upravljanje, so nam povedali.

Veliko bolj brezskrbni od politikov in gospodarstvenikov so bili lahko otroci. Krompirjeve počitnice so, ker jim ni treba več pobirati krompirja, lahko izkoristili za sproščeno igro, ko so lahko odmislili šolo.

31. oktobra je v Sloveniji dela prost dan. Na dan reformacije se spominjamo nemškega duhovnika Martina Luthra, ki je leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu pribil liste s 95 tezami, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. Reformacija je Slovencem prinesla prvo knjigo, novi evangeličanski škof Geza Filo pa je v intervjuju poudaril, da se moramo v času krize reformirati vsi na različnih področjih.

Zadnji dan oktobra pa ni le dan reformacije, je tudi svetovni dan varčevanja. Slovenci v kriznih časih varčujemo vse manj, vse manj pa tudi zaupamo bankam, zato je vse več tistih, ki denar hranijo kar doma. Lani naj bi imeli Slovenci "v nogavici" okoli 3,5 milijarde evrov.

Prvega novembra, ko v katoliškem svetu slavijo vse svete, se spominjamo vseh pokojnih, ob tem pa se marsikdo pogosteje kot sicer sooča s temo smrti.

V svetu je še vedno tema številka ena vohunjenje ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Na dan prihajajo vedno nova razkritja, Američani pa se branijo, da so jim številne podatke dali kar njihovi evropski kolegi. Kljub temu je ameriški zunanji minister John Kerry priznal, da je šlo ameriško vohunjenje predaleč.

Ne spreglejte