Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
15.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janko Veber SD vlada

Sreda, 6. 3. 2013, 15.45

7 let, 12 mesecev

Veber: Vlada se ne menja zato, da pade vlada Janeza Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zamenjati je treba retoriko, da se vlada menja zato, da pade vlada Janeza Janše, je dejal vodja poslancev SD Janko Veber.

Kot pravi, gre namreč predvsem za to, da je treba čim prej zagotoviti stabilnejše razmere za gospodarstvo. Koalicijska pogajanja sicer potekajo konstruktivno, a bodo podrobnosti znane, ko bo usklajeno skupno besedilo, je dodal.

"V postopkih pogajanj o novi vladi ne gre za popuščanje" "Mi smo v enem letu zelo jasno govorili o tem, da zgolj in samo varčevanje ne prinaša ustreznih ukrepov, kar se je nenazadnje pokazalo tudi v praksi," je v DZ medijem pojasnil Veber. Šlo je za vsebino, ki ima posledice za gospodarstvo in pri ljudeh, je dodal in poudaril, da tudi sicer v postopkih pogajanj o novi vladi ne gre za popuščanje, temveč za to, da se poskuša opredeliti rešitve, s katerimi bi lahko v zelo kratkem času "stvari premaknili v drugo smer" in predvsem zagotovili stabilnejše razmere za gospodarstvo.

Za SD je najpomembnejše to, da je izbrana najcenejša in najučinkovitejša rešitev Na vprašanje, v kolikšni meri so v SD popustili glede zakonov o državnem holdingu in o slabi banki, je Veber odgovoril, da so v SD vedno "imeli svoje rešitve" in poudarjali, da je zanje najpomembnejše to, da je izbrana najcenejša in najučinkovitejša rešitev. Sam zakon o slabi banki je sicer po njegovi oceni napisan tako splošno, da dopušča zelo široko polje razmišljanja, kar so v stranki želeli izpostaviti tudi v zahtevi za ustavno presojo zakona. Hkrati pa se, tako Veber, "srečujemo z dejstvi, da nekatere stvari že potekajo" v NLB. Banke so se odločile, da bodo oblikovale svojo rešitev za slabe terjatve, zato gre zadeva po njegovem mnenju v pravo smer.

Po Vebrovih besedah sicer morebitne koalicijske partnerice zdaj poskušajo predvsem tehtati argumente, kaj prinašajo posamezne odločitve. Njihov skupni cilj je zagotovo ta, da se bančni sistem sanira na način, da bo čim prej mogoče pomagati gospodarstvu.

Postopek pogajanj pa še ni popolnoma zaključen, je dodal Veber, zato ni želel dajati konkretnejših ocen o oblikovanju nove vlade in poteku pogovorov. Izrazil je zgolj željo, da bi imeli čim bolj jasne informacije o končni obliki dokumenta, ki bo podlaga za sodelovanje v novi vladi, vsaj do sobotne konference SD, kjer se bodo tudi odločali o vstopu v novo koalicijo. V tem trenutku se sicer pogajalska skupina trudi čim bolj jasno opredeliti vse rešitve, je dodal.

Stranko zanimajo prav vsi ministrski resorji Glede ministrskih resorjev je vodja poslanske skupine SD ponovil, da stranko zanimajo "prav vsi resorji", a bo treba počakati, kakšen bo dokončni dogovor partneric. Tudi glede imen ministrskih kandidatov, ki se pojavljajo v javnosti, se še ni želel opredeljevati. "V vsakem primeru pa si želim, da vsi, ki bi prevzemali te odgovorne funkcije na ministrstvih, ne bodo potrebovali dolgo za to, da začne ministrstvo funkcionirati," je dodal.

O domnevnem plagiatorstvu pri magistrski nalogi mandatarke za sestavo nove vlade Alenke Bratušek pa je Veber dejal, da bi bilo v tej fazi treba najprej počakati na odgovorne, ki to lahko pregledujejo. Napovedovati vnaprej je namreč "resnično nehvaležno", meni Veber. Kot predsednik DZ pa je poudaril, da je v njegovem interesu to, da poskušajo preučiti vse možnosti in se nato v čim krajšem času sprejme ustrezna odločitev. Sicer pa po njegovem mnenju to ne ovira koalicijskih pogajanj in tudi ne bi bilo dobro, da se zdaj ukvarjajo s tem, vsebino, ki je nujna za čim bolj uspešno delovanje države, pa postavijo v "drugi plan".

Ne spreglejte