SiolNET. Novice Slovenija
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vabilu SAB so se za zdaj odzvale le tri stranke

1,25

termometer

Alenka Bratušek
Foto: Ana Kovač

V zadnjih dneh potekajo pogovori o ideji SAB za projektno koalicijo, ki bi sprejela spremembe volilne zakonodaje in nekaj nujnih zakonov. V sredo se je SAB sestala s SD in DeSUS, danes z NSi, na pogovor s SMC računajo prihodnji teden. Vabilo za srečanje so zavrnili v LMŠ, Levici in SNS, kar ne obeta veliko možnosti, da bi ideja zaživela.

Po padcu vlade Marjana Šarca še ni znano, ali bomo imeli predčasne volitve ali se bo oblikovala druga vlada. V petek bodo pogovori za novo koalicijo potekali pri SDS, predsednica SAB Alenka Bratušek pa je stranke z izjemo SDS povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, katere prvi cilj je sprememba volilne zakonodaje, piše STA.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je ideji SAB naklonjena, se je z Bratuškovo sestala v sredo. DeSUS je sicer poleg SDS stranka, ki ni sopodpisnica sprememb volilne zakonodaje v parlamentarnem postopku. Odločitev, ali bi poslanci DeSUS predlog podprli, se morda še lahko spremeni, navaja STA.

Zmago Jelinčič Plemeniti Novice Kociprova: Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu #video

Kot je danes pred sejo vlade za STA dejala Pivčeva, ji je kljub skeptičnosti do uresničitve projektne vlade všeč, da se govori o projektnem pristopu, z jasno zavezanimi cilji in jasno določenimi roki za izvedbo. Na ta način bi se namreč lahko to obdobje do volitev izkoristilo za sprejetje tistih stvari, ki so že na mizah in pripravljene do te točke, da bi jih lahko hitro izvedli.

Po mnenju Pivčeve pa se morajo najprej pogovorov lotiti kateri izmed večjih igralcev in izraziti svoje strinjanje s tem, da bi se lahko potem sploh začeli pogovarjati o konkretnejših vsebinah. "Mi in SAB smo seveda odločno premalo za to," je dodala.

SMC daje prednost petkovim pogovorom z Janšo

V NSi vsebine današnjih pogovorov s SAB ne razkrivajo. Iz SMC pa so sporočili, da se bodo najprej udeležili petkovih pogovorov pri predsedniku SDS Janezu Janši, zato Bratuškova računa, da bi se lahko s SMC sestali prihodnji teden.

Zadovoljna je, da nihče, s katerimi so sedeli za mizo, ideje SAB za projektno vlado ni ocenil kot nemogoče. V izjavi ob robu današnje seje vlade je spomnila, da je njihov edini cilj, da gredo na prihodnje volitve po novi volilni zakonodaji, s katero bi državljanom dali večji vpliv na izbiro poslancev. V tem času pa bi bil čas za sprejetje še drugih nujnih zakonodajnih predlogov. Izpostavila je skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Franc Jurša Novice Jurša o vladi s SDS: Nočemo odpirati ideoloških tem #video

Na vprašanje, ali bo organom stranke, ki bodo zasedali v petek, predlagala tudi pogovore s SDS, je Bratuškova odgovorila, da so jasno povedali, da dve opciji, ki sta trenutno najbolj v igri, torej vlada Janeza Janše in predčasne volitve, za Slovenijo nista dobri rešitvi, poroča STA.

Bratuškovo žalosti, da je Šarec vse karte dal v Janševe roke

Na vprašanje, ali vendarle dopušča možnost tudi pogovorov s SDS, je odgovorila posredno. Kot pravi, se z Janšo vsekakor ne bo sestala v petek, saj v tem času zasedajo organi SAB. Ti bodo sprejeli zelo jasna stališča, kako bodo ravnali. Predlagala jim bo, da se začnejo pripravljati na predčasne volitve.

V SAB so namreč prepričani, da je levosredinska vlada daleč najboljša rešitev za Slovenijo, zato trenutno drugačnih rešitev ne preigravajo. Po besedah Bratuškove je tudi dejstvo, da bi predčasne volitve zamaknile sprejetje nekaterih predlogov, zato niso v interesu državljanov. Če bo do njih prišlo, so v SAB nanje pripravljeni, zagotavlja predsednica, ki jo žalosti, da je Šarec vse karte dal v Janševe roke: "Pravzaprav smo na neki način vsi ujetniki odločitev SDS oz. Janše."

Iztok Purič Novice Purič o Bratuškovi: Samozadostna in brez kančka samokritike

Udeležbo na petkovih pogovorih z Janšo so napovedali v SMC, NSi in DeSUS, sklene STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin