SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Strasbourgu dodatno preverjajo slovenske sodniške kandidate

0

termometer

Svet Evrope, ki naj bi januarja izbral nove sodnike evropskega sodišča za človekove pravice, je Sloveniji postavil vprašanja v zvezi z dvema kandidatoma.

Dodatna vprašanja so pri preverjanju kandidatov običajna, a v Strasbourgu poznajo napetosti, ki so pri izboru nastale v Sloveniji, v Dnevniku piše Uroš Škerl Kramberger.

Slovenija je za naslednika Boštjana M. Zupančiča na mestu sodnika v Strasbourgu predlagala vrhovno sodnico Nino Betetto, predavateljico na univerzi v belgijskem Gentu Nino Peršak in odvetnika Marka Bošnjaka iz odvetniške družbe Čeferin.

Panel, ki preverja življenjepise in reference kandidatov, je Slovenijo decembra prosil za dodatne informacije o kandidatih in okoliščinah njihovega izbora. Zanimale so jih praktične izkušnje dveh mlajših kandidatov – Peršakove in Bošnjaka – ter natančnejši zakonski pogoji za kandidaturo za sodnika ESČP, so za Dnevnik povedali na slovenskem pravosodnem ministrstvu.

Za ene najboljši, za druge sporen Kakšne dvome o postopku izbora v Sloveniji bi lahko imeli člani panela, ni jasno, piše Dnevnik, ki ima informacije, da so Strasbourg dosegle vesti o polemikah, političnih napetostih in celo vesti o domnevnih kršitvah pravic kandidatov. Ob imenovanju kandidatov so se pojavile kritike, ker med njimi ni Klemna Jakliča. Ta bi bil najboljši kandidat tudi po mnenju Boštjana M. Zupančiča, vladajoče stranke pa so mu oporekale zavzemanje za pravice predsednika SDS Janeza Janše, ko je bil ta v zaporu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin