SiolNET. Novice Slovenija
7,12

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:21

  Ta teden cepljenje šolnikov

 • 13:07

  Cepijo starejše od 75 let

V nedeljo potrdili 210 novih okužb

7,12

termometer

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Foto: Ana Kovač

V nedeljo so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 1.681 PCR-testih potrdili 210 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 12,5 odstotka. Narejenih je bilo tudi 7.256 hitrih antigenskih testov, vse pozitivne izvide preverjajo še s PCR-testi. 

V bolnišnicah se zdravi 527 ljudi, od tega jih je 91 na intenzivni negi. V nedeljo je umrlo še 6 ljudje, skupaj že 3.897. 

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih že več kot 945 tisoč PCR testiranj in več kot milijon hitrih antigenskih testov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je aktivnih primerov v državi trenutno 10.737, doslej pa je bilo skupaj potrjenih že preko 195 tisoč primerov.

Sedem dnevno povprečno število potrjenih primerov v Sloveniji po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 762 (včeraj 766). 

1 / 3
2 / 3
3 / 3

V soboto so sicer ob 2.785 PCR-testih potrdili 382 okužb z novim koronavirusom, umrli pa so trije covidni bolniki. 

Cepljenje po svetu covid-19 Novice V soboto 382 novih okužb, umrli trije bolniki

V bolnišnicah spet več kot 500 ljudi

Za prehod v rumeno fazo vladnih ukrepov za zajezitev covid-19 se mora povprečno število potrjenih okužb v sedmih dneh spustiti pod 600, v bolnišnicah pa ne sme biti več kot 500 bolnikov. 

Potem ko je v petek prvič po lanskem oktobru število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 500, s čimer je bil izpolnjen eden od kriterijev za prehod v rumeno fazo, pa je to število  konec tedna ponovno preseglo 500.

gostinski lokal Novice V dveh regijah se odpirajo terase gostinskih lokalov

Danes se sicer v posavski in jugovzhodni statistični regiji odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Sproščanje v dveh rumenih regijah bo tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna, je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 13:21 08.03.2021

  Ta teden cepljenje šolnikov

  Zdravstveni domovi po državi ponekod še zbirajo število zainteresiranih za cepljenje proti covidu-19 med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, nekateri so te podatke že zbrali. V Murski Soboti jih bodo tako začeli cepiti v torek, v Velenju v sredo, v Mariboru, kjer so z odzivom zelo zadovoljni, v četrtek. V Kočevju so nekatere šolnike že cepili.

  V največjem pomurskem zdravstvenem domu (ZD) s sedežem v Murski Soboti bodo učitelje začeli cepiti v torek, je za STA povedala direktorica doma Edith Žižek Sapač. Zanje so v četrtek naročili tisoč odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, prijave na cepljenje pa zbirajo še danes.

  Glede cepljenja se bodo prilagajali. V torek bodo učitelje srednje zdravstvene šole cepili na šoli. Če jih bodo povabili, bodo šli tudi na druge šole, sicer pa bo cepljenje potekalo v soboškem zdravstvenem domu oz. njegovih enotah. Kot je dejala Žižek Sapačeva, je odziv učiteljev dober, če bo kaj cepiva ostalo, ga bodo porabili za druge skupine.

  ZD Velenje je šole in vrtce pozval, da so do petka javile število zaposlenih, ki se želijo cepiti. Prijavljenih je 635 zaposlenih, pri čemer v to še niso vključeni zaposleni na Visoki šoli za varstvo okolja in Ljudski univerzi, ki bodo glede na usmeritve prišli na vrsto po cepljenju zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah.

  Zainteresirane bodo na cepljenje povabili v ZD Velenje, kjer je glavno cepilno mesto. Učitelje bodo v Velenju cepili v sredo in v četrtek popoldne. Za cepljenje učiteljev v tem tednu bodo imeli dovolj cepiva, morebitni primanjkljaj bodo lahko naročili za prihodnji teden, so navedli za STA. "A za vse, ki zadostujejo prvim kriterijem za cepljenje - torej da covida-19 v zadnjih šestih mesecih niso preboleli, da so starejši od 50 let in da delajo neposredno z otroki, učenci oz. dijaki - cepivo imamo," so navedli v ZD Velenje.

  V mariborskem ZD so po besedah direktorja Jerneja Završnika zelo zadovoljni s številom prijav zaposlenih v šolstvu. "Do zdaj smo dobili 2973 kandidatk in kandidatov šolnikov, ki so izrazili interes za cepljenje. Od tega jih je 863 iz Univerze v Mariboru. Če računamo, da je v Mariboru okoli 4500 šolnikov, je takšen odziv izjemno dober," je danes povedal za STA.

  Cepljenje zaposlenih v šolstvu bodo začeli v četrtek popoldne v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja na Koroški cesti in nadaljevali do vključno sobote popoldne. Po Završnikovih besedah še vedno velja, kot je napovedal prejšnji teden, da bodo v teh dneh cepili vse prijavljene. "Cepiva imamo dovolj. Dobili smo 5500 odmerkov," je pojasnil.

  Praviloma se za šolnike uporablja cepivo proizvajalca AstraZeneca, saj so mlajši od 65 let. "Če je kdo starejši, pa ima pravico izbrati drugo cepivo, a potem se uvrsti v vrstni red glede na svojo starost," je še pojasnil direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor.

  Iz ZD Ljubljana so v petek sporočili, da interes za cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalni dejavnosti še pridobivajo, na podlagi števila zainteresiranih pa bodo nato lahko pristopili k izvedbi cepljenja, ob upoštevanju količine prejetega cepiva v ta namen. Cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju načrtujejo po 15. marcu. "Organizacija cepljenja je odvisna tudi od končnega števila oseb, ki so za cepljenje zainteresirane, in prejete količine cepiva," so v petek še navedli v ZD Ljubljana.

  Direktor ZD Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik pa je za STA povedal, da bodo v tem tednu po zdajšnjih napovedih prejeli 300 odmerkov cepiva AstraZeneca in da imajo za cepljenje s tem cepivom predvidene še tiste, ki so po strategiji pred učitelji. Z ravnatelji vzgojno-izobraževalnih ustanov so dogovorjeni, da sezname zainteresiranih posredujejo do srede, nato pa bodo šele videli, koliko bo prijavljenih, koliko cepiva bodo prejeli in kako ga bodo razdelili.

  V ZD Kranj bodo cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju izvedli v petek. "Tako se nam zdi najbolje, saj je po cepivu AstraZenece prvi dan možna kakšna reakcija na cepivo in bo tako najmanj moten proces vzgoje in izobraževanja," je za STA pojasnila direktorica kranjskega ZD Lilijana Gantar Žura. Za cepljenje je prijavljenih približno 600 šolnikov, pri čemer so morali naročiti nekaj dodatnega cepiva, saj niso vedeli, kakšno bo zanimanje.

  V ZD Kočevje pa so doslej že cepili 160 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, od tega večji del v soboto, nekaj jih na cepljenje še čaka, je za STA povedal pomočnik direktorice ZD Kočevje Primož Velikonja. Skupno je sicer po njegovih podatkih v občini okoli 450 šolnikov. (STA)

  Preveri več
 • 13:07 08.03.2021

  Cepijo starejše od 75 let

  V večjih zdravstvenih domovih po državi trenutno povečini še vedno cepijo starejše od 75 let, teče tudi cepljenje najstarejših skupin prebivalstva z drugim odmerkom in najranljivejših kroničnih bolnikov. Ponekod, na primer v Murski Soboti, so že začeli cepiti starejše od 70 let, nekateri pa tudi zaposlene v šolstvu.

  Na območju, ki ga pokriva Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, trenutno zaključujejo cepljenje starejših od 75 let. Takoj zatem bo po napovedih direktorja Jerneja Završnika sledilo cepljenje starejših od 70 let in kroničnih bolnikov, starih od 19 do 65 let. Slednje bodo po načrtih začeli cepiti v torek, in sicer v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja na Koroški cesti ter pri osrednji enoti zdravstvenega doma na Ulici talcev 5 v Mariboru.

  "Cepljenje nam gre dobro, lahko bi rekel celo odlično. Imamo na voljo okoli 10.000 odmerkov, ki jih moramo ta teden porabiti in jih bomo tudi porabili. To je sicer velik organizacijski zalogaj," je Završnik danes povedal za STA. Ob 5500 odmerkih cepiva AstraZenece, ki so jih zagotovili prejšnji teden, pričakujejo ta teden še 2214 odmerkov cepiva Pfizerja, 600 odmerkov Moderne in 2000 odmerkov AstraZenece. Doslej so na območju mariborskega zdravstvenega doma proti covidu-19 cepili več kot 15.000 ljudi. "S prvim odmerkom je cepljenih 10.000 ljudi, z drugim okoli 5000," je pojasnil direktor.

  Še čakajočih na cepljenje je okoli 21.000. To število ostaja bolj ali manj enako, saj se ves čas prijavljajo novi kandidati. "Prijavljajo se tudi še 80-letniki. Kaže, da so videli, da so izkušnje ljudi, ki so se cepili, dobre in se zdaj tudi sami prijavljajo. Trenutno je na našem čakalnem seznamu 273 ljudi, starih 80 let," je še povedal Završnik. Cepili so tudi vse zaposlene v zdravstvu, ki so se želeli cepiti. Enako velja za zaposlene in oskrbovance domov za varstvo odraslih. Cepijo tudi posebej ranljive rizične bolnike in starejše od 75 let.

  V cepilnem centru Velenje trenutno cepijo starejše od 75 let, vzporedno pa v tem tednu še vedno kronične bolnike in od srede tudi šolnike. Cepili so že okoli 2000 starejših od 75 let (vključno z vsemi nad 80 let in več). Na čakalnih listah imajo še okoli 4000 starejših od 60 let. Starejše od 70 let bodo predvidoma lahko začeli cepiti čez 14 dni ob predpogoju, da bodo prihodnji teden dobili dodatne odmerke cepiva družb Pfizer in BioNTech ali Moderna in ne le za drugi odmerek, so pojasnili za STA.

  V tem tednu bodo cepili z vsemi tremi vrstami cepiva, tako z Moderninim (prvi odmerek za starejše od 75 let) kot tudi s Pfizerjevim (drugi odmerek za starejše od 80 let) in AstraZenecinim, s katerim cepijo posebej ranljive bolnike in zaposlene v šolstvu. Kot so še pojasnili v ZD Velenje, jih veseli, da so zaenkrat vsaj za drugi odmerek cepivo dobivali redno. Prejemajo ga redno tedensko, ne pa vedno vseh količin, ki jih naročijo. Veseli bi bili, če bi ga dobili več in bi lahko cepili še več ljudi, ki si tega želijo. Obveščanje o predvidenih dobavah pa se je v zadnjem obdobju bistveno izboljšalo in o količinah cepiva dobijo informacijo bistveno prej, kot se je to dogajalo januarja, so dodali.

  V Zdravstvenem domu Murska Sobota, ki skrbi za približno 60.000 prebivalcev, so doslej cepili okoli 6500 ljudi, od tega okoli 1500 z dvema odmerkoma cepiva. Potem ko so prednostno cepili najstarejše prebivalce in ranljive bolnike, stare od 18 do 64 let, so že začeli cepiti tudi starejše od 70 let. Večinoma jih cepijo s cepivom AstraZenece, starejše tudi s cepivi Pfizerja in Moderne. Na čakalnih seznamih, ki se ves čas spreminjajo, je od 5000 do 6000 prebivalcev, je za STA povedala direktorica doma Edith Žižek Sapač.

  V Mežiški dolini so po besedah direktorja ZD Ravne na Koroškem Stanislava Pušnika z obema dozama cepiva cepili okoli tisoč prebivalcev, okoli 2300 pa z enim odmerkom. Cepljenje so starejšim ponudili tudi tako, da so jih klicali po domovih, in tako so prejšnji teden interes za cepljenje dobili še od 172 starejših od 80 let. Pušnik ocenjuje, da bodo ob napovedani dinamiki dobav cepiva še mesec in pol cepili osebe, stare med 75 in 80 let.

  V ZD Kočevje so doslej že cepili tudi 160 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Nekaj je bilo takšnih, ki so jih s cepivom AstraZeneca cepili že prej, saj so bili denimo mlajši od 64 let in s pridruženimi boleznimi, ostale, za katere so ravnatelji interes javili do prejšnjega torka zjutraj, so cepili minulo soboto, nekaj jih na cepljenje še čaka, je za STA povedal pomočnik direktorice ZD Kočevje Primož Velikonja. Skupno je sicer po njegovih podatkih v občini okoli 450 šolnikov.

  ZD Kranj, ki pokriva območje občin kranjske uprave enote, je do začetka prejšnjega tedna s prvim odmerkom cepil okoli 3000 ljudi, trenutno pa jih na cepljenje čaka še okoli 9500. Kot je za STA še povedala direktorica kranjskega zdravstvenega doma Lilijana Gantar Žura, se držijo pravil in cepljenje izvajajo po starosti. Prejšnji teden so bile tako na vrsti osebe med 75. in 80. letom starosti.

  Cepijo z vsemi tremi cepivi, ki so na voljo, in sicer glede na to, koliko cepiva dobijo. Za drugi odmerek vedno dobijo vsa cepiva, ki so naročena, za prvi odmerek pa sorazmerno glede na to, koliko ga je na voljo in koliko ga dobijo tudi ostali zdravstveni domovi po državi, je pojasnila Gantar Žura. (STA)

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin