Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2008,
18.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 18.31

8 let, 5 mesecev

V Lipi z novelo zakona za usklajevanje pokojnin z neto plačami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Poslanska skupina Lipa je vložila novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želijo uveljaviti usklajevanje pokojnin z neto plačami, pojasnila poslanka Barbara Žgajner Tavš.

Namen zakona je izboljšanje materialnega položaja uživalcev pokojnin, saj bo odpravil in zajezil padanje pokojnin v razmerju do plač ter nesorazmerje med rastjo pokojnin in plač, obenem pa bo preciziral način usklajevanja, ki je v absolutni pristojnosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je zapisano v obrazložitvi novele zakona. Z vložitvijo sprememb zakona so se v Lipi odzvali na poziv Zveze društev upokojencev, ki je 2. junija poslanske skupine pozvala k vložitvi zakonskega predloga za usklajevanje pokojnin z neto plačami. Položaj upokojencev se slabša prav zaradi usklajevanja pokojnin z bruto plačami, saj je sprememba davčne zakonodaje razbremenila bruto plače, in sicer predvsem tiste z najvišjimi dohodki, kar je povzročilo nižanje nekaterih bruto plač in višanje nekaterih neto plač, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Žgajner Tavševa, ki je prva podpisana pod predlog.

Parlamentarni odbor za delo je 11. junija na nujni seji podprl predlog zakona o enkratnem pokojninskem dodatku, ki ga je v proceduro za sprejem vložila vlada po nujnem postopku in s katerim bi izboljšali materialni položaj upokojencev z najnižjimi dohodki. Dodatek naj bi avgusta prejelo okoli 250.000 upokojencev.

Bo to povod za reševanje problema revščine? V poslanski skupini Lipa so danes izrazili zadovoljstvo, da bodo poslanci še pred počitnicami odločali o draginjskem dodatku upokojencev z nizkimi pokojninami. V tej poslanski skupini omenjeni predlog zakona razumejo kot odgovor vlade na njihovo akcijo zbiranja položnic, s katero so poskušali opozoriti na širino problematike revščine med slovenskimi upokojenci. Obenem upajo, da zakon pomeni, da bo to hkrati povod za sistemske spremembe reševanja problema revščine, ne le med starostniki, temveč tudi ostalimi ranljivimi skupinami.

Kot je znano, je poslanska skupina SD 3. junija vladi predlagala, naj ob sprejemanju zakona, ki bo omogočil enkratni draginjski dodatek najbolj ogroženim upokojencem, predlaga tudi enkratno izjemno povečanje pokojnin za razliko, ki izhaja iz usklajevanja z bruto namesto z neto plačami.

Potrč: K omenjenemu zakonu bomo znova vložili dopolnilo Omenjena rešitev na odboru ni bila sprejeta, je danes povedal vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Miran Potrč. Ob tem pa je napovedal, da bodo na seji državnega zbora k omenjenemu zakonu znova vložili dopolnilo. Le na ta način bo možna razprava o tem vprašanju, ker bo v najboljšem primeru predlog Lipe prišel v DZ šele na julijsko sejo, je še dejal Potrč.

Uskladitev pokojnin za leto 2007 opravljena le v višini 5,9 odstotka

"Zaradi spremembe v davčnem sistemu je prišlo do razlike med bruto in neto plačami v višini 2 odstotkov. Uskladitev pokojnin za leto 2007 je bila zato opravljena le v višini 5,9 odstotka, neto plače pa so porasle za 7,9 odstotka," je v obrazložitvi predloga za dopolnilo pojasnil Potrč.

"To razliko je v skladu z željo in politiko, da se pokojnine usklajujejo s plačami treba vsem upokojencem in drugim prejemnikom transferjem iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja nadoknaditi, sicer bodo za to razliko prikrajšani ne le v letu 2008 ampak tudi v vseh naslednjih letih," je še dodal Potrč.

Po njegovem mnenju bi imela sprejeta enkratna uskladitev pokojnin in transferjev za pokojninsko blagajno v letu 2008 učinek v višini približno 6 milijonov evrov, kar ne bi smelo povzročiti večjih problemov pri rednem izplačevanju pokojnin.

Ne spreglejte