Četrtek,
19. 3. 2020,
10.02

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Natisni članek

Matej Tonin Slovenija Koronavirus

Četrtek, 19. 3. 2020, 10.02

4 leta, 1 mesec

Slovenija žrtev prevare: goljuf nam je obljubljal tri milijone mask #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Podjetnik iz Bosne in Hercegovine je hotel prevarati slovensko državo, je na novinarski konferenci zatrdil obrambni minister Matej Tonin. Obljubil nam je namreč dostavo treh milijonov zaščitnih mask, ki pa jih sploh ni imel. Policija mu je že na sledi. Državni proračun v prevari ni bil oškodovan, saj mask država še ni plačala. Postopek nabave je vodilo ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek.

 

Anton Kernjus
Novice Prva žrtev koronavirusa na Hrvaškem - lastnik znane istrske konobe

"Transporta sploh nikoli ni bilo. V celoti je šlo za prevaro. Ves čas se je manipuliralo, da je transport v teku, dejansko pa ga ni bilo. Nekdo je želel na račun krize zaslužiti," je o fantomskem prevozu mask iz Španije prek Italije v Slovenijo povedal Tonin in dodal, da bo Slovenija sankcionirala vsakršen poskus vojnega dobičkarstva. 

"Ponoči so bili ljubljanski policisti obveščeni o sumu kaznivega dejanja v povezavi z dobavo zaščitnih mask. Takoj  po  prejetem obvestilu so kriminalisti pričeli s predkazenskim postopkom, ki intenzivno poteka in je trenutno naša prednostna preiskava. Predkazenski postopek se vodi zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje poslovne goljufije," so sporočili s policije in dodali:

"Policija  izvaja vse nujne ukrepe za zavarovanje dokazov in ugotovitev dejanskega  stanja. Poteka zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale koristne informacije, sodelujemo z domačimi pristojnimi organi, povezali pa smo se tudi s tujimi varnostnimi organi iz več držav."

Dogajanje v državnem logističnem centru civilne zaščite v Rojah v Ljubljani.

V državni logistični center civilne zaščite v Rojah so medtem danes dostavili prvih 400 tisoč zaščitnih mask, za katere je država plačala 250 tisoč evrov. Dodatnih sto tisoč mask so zagotovile Slovenske železnice.

V zdravstvenih ustanovah, socialnih zavodih in drugod je že začelo zmanjkovati zaščitne opreme. Obrambni minister Matej Tonin je včeraj povedal, da so skladišča prazna, stanje pa "alarmantno kritično".

Zaščitne maske bo država predvidoma v petek ali soboto prejela tudi prek donacije fundacij Alibaba Foundation in Jack Ma Foundation, za katero se je dogovoril Aleksander Čeferin, poroča STA.

V Boxmarku verjetno že v ponedeljek proizvodnja zaščitnih mask

Medtem pa v kidričevskem podjetju Boxmark že v naslednjih urah pričakujejo prve pošiljke materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu, je povedal direktor podjetja Marjan Trobiš. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil.

Po besedah direktorja Boxmarka bodo maske izdelovali za naročnika, ki sodeluje z ministrstvom za gospodarstvo, zato bodo namenjene izključno za blagovne rezerve države je spomnil, da so pripravljenost za pomoč državi izkazali že pred tednom dni, zdaj pa so se zaradi urgentnih potreb morali organizirati še hitreje. "Ob tem bomo začasno ustavili vse naše ostale programe in se takoj, ko prejmemo material, lotili proizvodnje," je dejal.

Prve maske bi po njegovih besedah lahko začeli šivati v ponedeljek, tako da bi jih lahko dobavili že v torek, za zdaj pa računajo na okoli 40.000 do 45.000 mask dnevno. Upa, da bodo lahko prispevali k temu, da se stiska zaradi pomanjkanja v kriznih razmerah nekoliko zmanjša, piše STA.

širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video

Koronavirus
Novice Kitajska naj bi razvila cepivo proti koronavirusu