Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2008,
9.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2008, 9.40

8 let, 5 mesecev

V Avstriji po novem parlamentarni pododbor za krajevne table

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ustavni odbor avstrijskega parlamenta je v četrtek ustanovil pododbor za ureditev področja dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem.

V pododboru so zastopane vse avstrijske parlamentarne stranke, ki pa niso enotnega mnenja o njegovi smiselnosti.

Medtem ko so predstavniki avstrijskih vladnih strank, socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP), ki imajo v pododboru po pet članov, prepričani, da bo novo ustanovljeno telo v korist pri iskanju rešitve topografskega vprašanja, so predstavniki opozicije skeptični. Iz njihovih vrst bosta sicer zastopana po dva predstavnika Zelenih in svobodnjaške stranke (FPÖ) ter član Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ).

Silhavyeva obžaluje, da Gusenbauerju ni uspelo

Ob ustanovitvi pododbora za vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel je v imenu SPÖ državna sekretarka v uradu avstrijskega kanclerja Alfreda Gusenbauerja, Heidrun Silhavy v četrtek obžalovala, da lanska prizadevanja avstrijskega kanclerja Gusenbauerja za dosego konsenza niso obrodila sadu. Kancler je tedaj predlagal postopno postavitev dvojezičnih krajevnih tabel v skupno 163 naseljih na avstrijskem Koroškem.

Poslanka Marianne Hagenhofer (SPÖ), se je zavzela za ustanovitev "konsenznih odborov" za razvoj dvojezičnih območij v Avstriji. Država naj bi se namreč zaradi nenehnega odlašanja rešitve topografskega vprašanja mednarodno osmešila, je menila.

Na potezi je kancler

Predstavniki druge avstrijske vladne stranke, ÖVP, so se v četrtek zavzeli za ustavni zakon s postopno postavitvijo dvojezičnih tabel v 158 krajih. Po mnenju podpredsednika avstrijskega parlamenta Michaela Spindeleggerja je na potezi kancler Gusenbauer, ki naj vse udeležene ponovno povabi na pogovore.

Haiderjevo stališče odraža večinsko stališče prebivalstva Po prepričanju poslanca Franza Moraka (ÖVP) pa se pogajanja okoli dvojezičnih krajevnih tabel vlečejo predvsem zaradi tega, ker vse strani vedno znova prilivajo "olja na ogenj". Poleg tega naj bi poganja bila "izredno težavna," ker tudi med narodnima skupinama ni enotnega mnenje, je potožil Morak. Dodal je še, da odklonilno stališče deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja glede dvojezičnih krajevnih tabel odraža večinsko stališče prebivalstva.

Poslanec avstrijskih Zelenih Wolfgang Zinggl je prepričan, da manjka predvsem odločnih korakov avstrijske vlade. Ta bi namreč morala obstoječe uredbe za dvojezično topografijo zaradi ustreznih odločb ustavnega sodišča prilagoditi zahtevam ustave. Spor okoli krajevnih tabel je po njegovem "žalosten primer merjenja moči v veliki koaliciji, ki gre na račun manjšine".

Ne spreglejte