Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2015,
15.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

ustavno sodišče

Torek, 8. 12. 2015, 15.56

8 let, 5 mesecev

Ustavno sodišče začasno prepovedalo preiskavo gradiv odvetniške pisarne Rojs

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Pri odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji je pretekli teden potekala kriminalistična preiskava zaradi Perutnine Ptuj. Zasežene listine morajo policisti v 24 urah zapečatiti.

Odvetniška družba je vložila ustavno pritožbo zoper odredbo okrožnega sodišča s 25. novembra v zvezi z njegovim sklepom s 1. decembra. Dan pozneje so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v preiskavi suma storitve kaznivega dejanja pri dokapitalizaciji Perutnine Ptuj obiskali tudi odvetnika Aleša Rojsa, domnevno zaradi dvojne vloge pri dokapitalizaciji.

Rojs je na zadnji skupščini delničarjev Perutnine Ptuj, na kateri so potrdili dokapitalizacijo, nastopal kot svetovalec uprave, hkrati pa je med letoma 2007 in 2009 sedel v nadzornem svetu družbe Sij.

Zadevo bodo ustavni sodniki obravnavali absolutno prednostno "Listin, predmetov in elektronskih naprav oz. njihovih kopij, ki so bile ob izvrševanju sodnih odločb zasežene, ni dovoljeno pregledovati. Uslužbenci policije jih morajo v 24 urah po prejemu tega sklepa ob navzočnosti predstavnika Odvetniške zbornice Slovenije in predstavnika odvetniške družbe ali odvetnika, ki so mu bile zasežene, zapečatiti," so zapisali na ustavnem sodišču. Zadevo bodo, kot so sklenili v ponedeljek, obravnavali absolutno prednostno, je razvidno iz sklepa, objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča.

V odvetniški družbi so vložili pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o odvetništvu, in sicer ustavnosti zakonske ureditve hišne preiskave, zasega predmetov ter zasega in preiskave elektronskih naprav, kadar se ta dejanja opravijo pri odvetniku.

Ne spreglejte