Četrtek,
5. 9. 2024,
7.18

Osveženo pred

4 ure, 30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Palestina ustavno sodišče

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 7.18

4 ure, 30 minut

Ustavno sodišče danes tudi o postopku za priznanje Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Ustavno sodišče | Državni zbor je 4. junija sprejel sklep o priznanju Palestine. | Foto STA

Državni zbor je 4. junija sprejel sklep o priznanju Palestine.

Foto: STA

Ustavni sodniki bodo danes med drugim obravnavali zahtevo poslancev SDS in NSi za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju Palestine. Za zdaj sicer ni znano, ali bo sodišče sprejelo tudi kakšno odločitev glede postopka priznanja, ki je bil po prepričanju opozicije v nasprotju z ustavo in poslovnikom DZ.

Skupina poslank in poslancev opozicijskih strank SDS in NSi je v začetku julija na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa o priznanju Palestine, ki ga je državni zbor sprejel 4. junija.

Palestina, zastava
Novice Slovenija je priznala Palestino #video

Priznanje Palestine zaznamovali zapleti

Zahtevo so vložili "zaradi kršitve v postopku obravnave in sprejema omenjenega sklepa, kršitve ustave, poslovnika državnega zbora, avtoritarnega in samovoljnega ravnanja ter zlorabe postopka," so takrat v sporočilu za javnost zapisali v največji opozicijski stranki SDS.

Zahtevo je vložilo 32 poslancev obeh opozicijskih strank – vseh osem poslancev NSi in 24 od 27 poslancev SDS z izjemo Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha.

Opozicija je sicer 4. junija obstruirala izredno sejo DZ, na kateri je bil z glasovi 52 od 53 navzočih poslancev sprejet sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Od poslancev opozicije je bil prisoten le Kaloh, ki se je glasovanja vzdržal.

Postopke v povezavi s priznanjem Palestine v DZ so zaznamovali zapleti. SDS je dan pred izredno sejo vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja, jo tik pred sejo umaknila, nato pa jo med sejo znova vložila. Koalicija je SDS očitala, da s takšnimi manevri skuša onemogočati odločanje o priznanju Palestine, v SDS pa so koalicijo in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič obtožili kršenja poslovnika DZ.

Opozarjali so, da bi zaradi pobude za referendum lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh. Koalicija vztraja, da je bil postopek izpeljan, kot mora biti.

Talci, Izrael, Gaza, Hamas
Novice ZN pozivajo k preiskavi smrti izraelskih talcev v Gazi
Cipi Livni
Novice Cipi Livni: Palestinska država je del rešitve konflikta, toda …
Varnostni svet ZN
Novice Prvo zasedanje VS ZN pod slovenskim predsedstvom v znamenju novih pozivov za mir v Gazi
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski parlament zavrnil priznanje Palestine, Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo