Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2008,
9.40

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 3. 2008, 9.40

7 let

Urad generalne državne tožilke: Člani skupine so močno obremenjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Urad generalne državne tožilke opozarja, da so člani skupine za pregon organiziranega kriminala že nekaj časa močno obremenjeni z delom na zelo zahtevnih nalogah

Urad se je tako odzval na odhod vodje skupine za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu Harija Furlana. Kakšne bodo posledice njegovega odhoda, pa bo pokazal čas, so zapisali v uradu. Harij Furlan pa je sporočil, da z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar nista imela sporov, zaradi katerih bi se odločil za odhod na mesto mednarodnega tožilca v BIH.

"Odhod bo imel posledice"

Po navedbah urada "bi težko trdili, da odhod katerega koli člana skupine, še posebej sredi procesa opravljanja pomembnih nalog, ne bi imel posledic". Vodja skupine pa je ob seznanitvi generalne državne tožilke Barbare Brezigar o svojem imenovanju na mednarodno tožilsko funkcijo povedal, da je delo na posameznih zadevah razporejeno drugim tožilcem in v takšnih fazah obravnavanja, da njegov odhod ne bo vplival na potek dela na teh zadevah.

"Potrudili se bomo, da bi bile posledice odhoda čim manjše" "Kakšne bodo posledice, bo pokazal čas. Skupaj s člani skupine se bomo potrudili, da bi bile posledice odhoda čim manjše," so zapisali v uradu.

Zagotavljajo, da bodo na Vrhovnem državnem tožilstvu članom skupine, ki opravljajo resno in zahtevno delo, še naprej nudili vso potrebno pomoč in podporo. Skupina je bila pred kratkim zato okrepljena z novima članoma.

"Zavedamo se, da je kvalitetno delo tožilcev osnova za zaupanje v institucije države. Temu cilju smo sledili do sedaj in mu bomo tudi v bodoče," so še sporočili iz urada generalne državne tožilke.

Furlan: Z Barbaro Brezigar nisva imela sporov

Kot je zapisal Furlan, je bil razlog za njegov odhod dejstvo, da je bil imenovan na mesto mednarodnega tožilca v posebnem oddelku za organizirani kriminal in korupcijo tožilstva BIH. Kot je zapisal, je odločbo o tem prejel 6. marca, dan pozneje pa je v skladu z zakonom ministrstvo za pravosodje tudi obvestil, da se odpoveduje funkciji vodje skupine za pregon organiziranega kriminala.

Furlan pri tem zanika, da z mesta vodje skupine odhaja zaradi sporov z generalno državno tožilko. Kot navaja, sporov z Brezigarjevo nista imela, odnosi z njo pa so bili tako kot z drugimi tožilci profesionalni.

Potrč dvomi v korektne odnose na državnem tožilstvu

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč meni, da dogajanje na državnem tožilstvu in ravnanje Barbare Brezigar poraja dvome v korektne in zakonite odnose in ravnanja na državnem tožilstvu. Za to sta po njegovem mnenju najbolj odgovorna generalna državna tožilka in pravosodni minister Lovro Šturm, so sporočili iz PS SD.

"Razrešitve, odstopi, različne ocene ravnanj tožilcev v posameznih primerih, različne informacije o možnostih generalne državne tožilke, da pravočasno usmeri vodenje nekaterih spornih kazenskih postopkov, izmikanje generalne državne tožilke, da sporoči javnosti jasne in nedvoumne odgovore na ta vprašanja - vse to zelo upravičeno poraja dvome v korektne in zakonite odnose in ravnanja na državnem tožilstvu," meni Potrč.

"Uveljavljata politično odvisnost sodne veje oblasti"

Tako generalna državna tožilka kot pravosodni minister po Potrčevem mnenju kljub temu, da "želita ustvariti vtis polne nepolitičnosti in zakonitega ravnanja, delujeta tako, da uveljavljata politično odvisnost vseh institucij tretje veje oblasti od vlade in njenih političnih ciljev." To je po Potrčevem mnenju vidno na vsakem koraku in ob vsakem predlogu zakona, ki ga pravosodni minister pošlje v parlament, "vladi zvesti koalicijski vojaki pa vsak tak predlog brez razprave in pomislekov sprejmejo".

Grimsa moti urednikovanje medijev

Odhod enega ali dveh tožilcev iz posebne skupine tožilcev po mnenju poslanca SDS Branka Grimsa ne more ogroziti dela tožilstva. Čudi pa ga, "da so nekateri mediji o tem poročali na prvem mestu, medtem ko je bil zgodovinski dogodek, ko je prvič v zgodovini pod slovenskim vodstvom zasedal vrh EU, šele deseta vest". Kot je še dejal, "na ta način naši mediji ljudem dobesedno jemljejo občutek, da vodimo EU".

"Vsi so zavezani zakonom" V zvezi z odhodi tožilcev iz posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala pa je zatrdil, "da so namreč tako tisti, ki bi odstopili, kot tisti, ki ostajajo, zavezani zakonom, ki jih morajo izvajati".

Jelinčič: Tožilci in sodniki privilegirana kasta

Za predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je odhod vodje skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harija Furlana nov dokaz, da so tožilci in sodniki "privilegirana kasta, ki lahko zaradi dosmrtnega mandata počnejo, kar se jim zazdi". Kljub temu Furlanov odhod po njegovem ne more ogroziti dela same skupine.

Furlan zamrznil svoj položaj Poslanec je posebej kritičen do tega, da je Furlan zamrznil svojo položaj do takrat, ko se bo vrnil z mesta mednarodnega tožilca v BIH, kamor odhaja. Takšno ravnanje je po njegovem neodgovorno.

Peče: Odhod Furlana je posledica političnih direktiv

Furlanov odhod je "logična posledica političnih direktiv, ki usmerjajo in kreirajo delo organov pregona", so prepričani nepovezani poslanski skupini. Prepričani so, da Furlanov umik ni posledica močne obremenjenosti z delom, kot navajajo na tožilstvu.

"Žalostno je, da se je vodja skupine raje umaknil na novo delovno mesto, kot da bi se spoprijel z nosilci organiziranega kriminala," so v pisni izjavi za javnost zapisali v poslanski skupini nepovezanih poslancev. "To pa očitno dokazuje, da so nekdanji vladni uradniki in današnji svetovalci SDS izjemno močni in izvzeti iz sistema dotakljivosti," so še zapisali.

Lobnikar: Tožilci pri svojem delu potrebujejo podporo znotraj institucij

Podpredsednik Zares Branko Lobnikar je v odzivu na dogajanje na tožilstvu zapisal, da ti tožilci pri svojem delu potrebujejo podporo znotraj institucije, predvsem vodilnih. Kot je zapisal, so namreč pri svojem delu "izpostavljeni številnim pritiskom in ogrožanjem".

Prav zaradi tega morajo po mnenju Lobnikarja delati timsko ter na podlagi izmenjave strokovno podprtih mnenj, "vodstvo pa mora zaupati v takšne strokovne odločitve". V kolikor takšne podpore ni, "lahko prevladajo modeli vedenja, ki temeljijo na nepotizmu in klientelizmu", je še dodal.

"Ob priložnosti razočarani zapustijo tožilstvo"

"Tisti, ki se jim ponudi priložnost delati na zanje ustreznem delovnem mestu drugje, razočarani zapustijo tožilstvo, saj zaradi neurejenih delovnih pogojev, v katerih se ne upošteva strokovnost, ne morejo biti uspešni," meni Lobnikar. Dodal je, da je tudi v tem je mogoče iskati motiv za odhod vodje skupine Harija Furlana

Ne spreglejte