Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
16.28

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Natisni članek

strelivo orožje Izrael Luka Koper ladja Uprava za pomorstvo

Torek, 1. 10. 2024, 16.28

2 uri, 17 minut

Uprava za pomorstvo ladji MV Kathrin ne bo prepovedala vplutja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Luka Koper | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Če bo ladja MV Kathrin najavila prihod, ji tega ne bodo prepovedali, so danes za STA sporočili z uprave za pomorstvo. Ob tem so pojasnili, da je za tovor, ki po prepričanju aktivističnih organizacij vključuje razstrelivo za Izrael, pristojna carinska služba, v primeru vojaškega tovora pa obrambno ministrstvo.

Po navedbah uprave za pomorstvo je najava prihoda ladje MV Kathrin, ki se trenutno nahaja v južnem delu Jadranskega morja, v pripravi.

"V kolikor bo ladja najavila prihod, ji bomo, skladno z našimi pooblastili, dovolili vplutje, saj je uprava za pomorstvo pristojna za varnost pomorskega prometa. Dokler ladja izkazuje vse veljavne certifikate, ki to zagotavljajo in spoštuje ostale pomorske predpise, vplutja ne bomo prepovedali," so sporočili.

Ob tem so pojasnili, da so za tovor pristojni drugi organi, in sicer carinska služba in v primeru vojaškega tovora Mors.

Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.

Pred tem je danes organizacija Amnesty International (AI) Slovenijo in Črno Goro, kamor bo ladja predvidoma vplula pred Slovenijo, opozorila, da ne smeta omogočiti pristanka ladje MV Kathrin, na krovu katere naj bi bilo razstrelivo za Izrael. Tovor bi namreč po mnenju organizacije lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov v Gazi. Ladja pluje pod portugalsko zastavo.

Organizacija za človekove pravice je ob tem premierja Roberta Goloba pozvala, naj ladjo ustavi. Zaenkrat še ni znano, ali bo predsednik vlade posredoval.

Ne spreglejte