SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umar napoved letošnje gospodarske rasti zvišal na 4,4 odstotka

0,15

termometer

Kovček denar
Foto: Thinkstock

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je pričakovano zvišal napoved gospodarske rasti. Sloveniji za letos tako po novem napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP, kar je 0,8 odstotne točke več od spomladanske napovedi. Za 2018 je medtem napoved rasti zvišal s 3,2 na 3,9 odstotka.

V 2019 medtem urad Sloveniji napoveduje 3,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,6 odstotne točke več, kot je napovedal spomladi.

Pozitivna gospodarska gibanja bo na eni strani narekovala krepka rast izvoza. Ta naj bi se letos po lanski 6,4-odstotni rasti po navedbah Umarja okrepil za 8,8 odstotka, v 2018 in 2019 pa naj bi se rast umirila na 7,5 oziroma 6,1 odstotka. Čeprav bo rast uvoza na drugi strani za malenkost presegla rast izvoza, bo prispevek zunanje trgovine k rasti pozitiven.

Rasla bo tudi domača potrošnja, pri čemer se bo rast zasebne potrošnje po lanskih 4,2 odstotka letos znižala na 3,3 odstotka, nato pa v prihodnjih dveh letih umirila na tri oziroma 2,3 odstotka. Državna potrošnja bo po lanski 2,5-odstotni rasti letos rasla za 1,1 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa za 0,9 odstotka.

Po drugi strani pa naj bi se občutno okrepile bruto investicije v osnovna sredstva. Po lanskem 3,6-odstotnem padcu naj bi letos narasle za devet odstotkov, prihodnje leto za osem in v 2019 za sedem odstotkov.

Zvišanje je bilo pričakovano

Zvišanje napovedi je bilo glede na gospodarska gibanja v prvem polletju pričakovano. BDP se je namreč v drugem četrtletju na letni ravni realno zvišal za 4,4 odstotka, v prvem trimesečju pa za 5,1 odstotka.

Umarjeva napoved je najbolj optimistična od vseh napovedi domačih in tujih organizacij. Nekatere od njih so svoje napovedi navzgor revidirale sredi leta, preostale bodo to storile jeseni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin