SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umaknili obtožbo zoper nekdanjega šefa Sove o zlorabi položaja

2

termometer

Podrobnosti sojenja niso znane. Neuradno naj bi tožilstvo Iztoku Podbregarju očitalo domnevno sporno porabo denarja iz tako imenovanega črnega fonda Sove v letih 2005 in 2006.

Sojenje Iztoku Podbregarju, nekdanjemu predsedniku stranke LDS in nekdanjemu direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), zdaj pa članu uprave Aerodroma Ljubljana, se je končalo z umikom obtožnice zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, v Dnevniku piše Mojca Furlan - Rus.

Sojenje se je s predobravnavnim narokom začelo marca. Tožilstvo je že v obtožbi predlagalo izključitev javnosti, s čimer sta se strinjala tako obramba kot sodišče. Tako je sojenje vse do konca, končalo se je pretekli petek, potekalo za zaprtimi vrati in podrobnosti niso znane.

Kam je šel denar iz črnega fonda? Tudi obtožbe pred javnostjo niso prebrali, neuradno pa naj bi šlo za očitke, ki so se nanašali na vsebino drugega vmesnega poročila vladne delovne skupine za oceno dela Sove. Povezani pa so bili s porabo denarja iz tako imenovanega črnega fonda Sove v letih 2005 in 2006, ko je agencijo vodil Podbregar.

Takrat so mediji pisali, da naj bi šlo za sporen nakup 900 evrov vredne letalske vozovnice za indijskega zdravilca Sadananda P. Sardešmukha, ki naj bi zdravil takratnega predsednika republike Janeza Drnovška.

Podbregarju naj bi očitali tudi nakup ročne ure, vredne 2300 evrov, namenjene uslužbencu Sove, ki je šel v pokoj, ter še nekatera izplačila iz posebnega sklada. Po Dnevnikovih podatkih je Podbregar skozi ves postopek zatrjeval, da ni storil nobenega kaznivega dejanja, pač pa je ravnal zakonito in odgovorno.

Sodnica spisala zavrnilno sodbo V zvezi s temi očitki je vrhovno tožilstvo pod vodstvom Barbare Brezigar že avgusta 2007 vložilo neposredno obtožbo, a je zunajrazpravni senat ni hotel potrditi. Zato je zahtevalo preiskavo in ob njenem koncu ponovno vložilo obtožnico. A je moralo po večmesečnem sojenju na podlagi izvedenih dokazov, kot kaže, vendarle odnehati.

Sodnica Katarina Turk Lukan je za Podbregarja spisala zavrnilno sodbo, s čimer je postopek pravnomočno končan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin