Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
11.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2014, 11.08

8 let, 5 mesecev

Učila International bodo za MKZ plačala 5,36 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na današnji dražbi Abanke in NLB je 51,2-odstotni delež, ki sta ga imeli v Mladinski knjigi, odkupila založba Učila International, ki se je že prej omenjala kot zelo verjeten kupec.

Uroš Vejnovič iz Abanke Vipa je javnosti sporočil, da je bila tretja dražba za prodajo večinskega paketa delnic Mladinske knjige založbe uspešna in da je prodajanih 631.117 delnic kupila družba Učila International. Transakcijo bo po njegovih besedah izpolnila predvidoma maja.

Kot sta sporočila prodajalca, je družba Učila International ponudila 8,5 evra za delnico. Založba bo tako za večinski delež MKZ plačala 5,36 milijona evrov. Direktor Učil International Srečko Mrvar je sicer na vprašanje novinarjev, ali je s ceno zadovoljen, odgovoril, da "mora biti" in dodal, da "je bila kar prava".

Kaj današnja dražba pomeni za prihodnost slovenske knjige in knjigotrštva, je po Mrvarjevih besedah še preuranjeno govoriti, napovedal pa je, da bodo nadaljevali delo Mladinske knjige, saj "drugega, kot sta založništvo in knjigotrštvo, niti ne znajo". Pregnal je bojazen, da "stvari ne bi šle naprej".

Dražba je potekala po principu "vse ali nič", kar pomeni, da so se vrednostni papirji prodajali izključno kot paket v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše pakete delnic.

O Mladinski knjigi Založba Mladinska knjiga je bila ustanovljena 1945. Že zelo zgodaj je začela izdajati dela iz domače in svetovne književnosti. Leta 1965 je začela sodelovati z drugimi državami, tri leta pozneje je odprla oddelke v Zagrebu. Pod okriljem Mladinske knjige je začel leta 1974 delovati Svet knjige, prvi knjižni klub v Sloveniji, ki je imel v najboljših letih tudi 180 tisoč članov. Leta 1990 se je Mladinska knjiga preoblikovala v delniško družbo. Pred desetletjem je začela sodelovati z družbo Reader's Digest, od takrat izdaja tudi istoimensko revijo, med znanimi revijami so sicer tudi Cicido, Ciciban, Gea.

Knjižni program Mladinske knjige obsega najrazličnejše zvrsti, od leposlovja za mladino in odrasle do priročnikov in otroških slikanic. Od ustanovitve do danes je založba izdala 100 milijonov knjig. Po podatkih na spletni strani naj bi Mladinska knjiga danes zaposlovala več kot 450 ljudi.

Grilc: Pred novim večinskim lastnikom MKZ je velika odgovornost Po mnenju ministra za kulturo Uroša Grilca se je s prodajo končalo negotovo obdobje za MKZ, pred novim večinskim lastnikom pa je velika odgovornost. Kot je dejal minister, je bilo v zadnjem času v povezavi z Mladinsko knjigo precej govora prav o odgovornosti, pri čemer sam verjame, da ni bilo bolj neodgovornega lastnika, kot je bil Zvon Dva, ki je Mladinsko knjigo pripeljal v današnji položaj.

Pred novim lastnikom je po njegovih besedah zelo pomembna naloga, da še naprej razvija položaj Mladinske knjige znotraj slovenske kulturne krajine. Kulturni kapital Mladinske knjige so slovenski avtorji, slovenske knjige in revije ter knjigarniška mreža in to je, tako Grilc, edini resnični kapital, ki je sedaj dan v roke založbi Učila International, ki naj ga čuva in neguje.

Poudaril je, da država ni lastnica Mladinske knjige, zato ni mogla ravnati drugače, kot je ravnala. Morda bi se lahko v nekem trenutku pojavila kot kupec, vendar bi bilo to zelo nenavadno, je dejal minister.

Ne spreglejte