SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Učbeniki v učbeniških skladih niso brezplačni

4

termometer

Učbeniki v učbeniških skladih niso brezplačni, ampak je brezplačna njihova uporaba, saj se potem vrnejo v učbeniški sklad, je na današnji novinarski konferenci povedal založnik Rok Kvaternik.

Kvaternik je pojasnil, da Slovenija v primerjavi s podobnimi evropskimi državami za učbenike nameni neprimerno manj bruto domačega proizvoda. Na Hrvaškem zanje porabijo kar osemkrat več BDP na šolarja, je poudaril Kvaternik. Po njegovem mnenju največjo težavo predstavlja "miselnost, da so založniki učbenike pobrali z drevesa in jih samo dražje prodajajo". 183 evrov za zvezke in učbenike za enega učenca Če povprečna slovenska neto plača znaša približno 880 evrov, družinski proračun pa približno 1760 evrov in je povprečna cena učbenikov ter delovnih zvezkov za enega učenca približno 183 evrov, letni strošek za učbenike v družini z 1,4 otroka po Kvaternikovo znaša približno 256 evrov. V taki družini po njegovem prepričanju letni strošek nakupa učbenikov znaša 1,5 odstotka družinskega proračuna mesečno. Bi odločitve o učbenikih prepustili učiteljem? Izpostavil je problematiko zavrnitve učbenikov, ki so neutemeljene. Zatrdil je, da so bili nekateri slabi učbeniki potrjeni, medtem ko drugi niso bili, ker je bil avtor "v nesoglasju z vodjo katedre na fakulteti". Za založbe bi bilo po Kvaternikovo najboljše, če bi "ohranili potrjevanje učbenikov samo še za prvo triletje osnovne šole, ostale odločitve o učbenikih pa bi prepustili učiteljem".

O podkupovanju učiteljev Na vprašanje o možnosti prikritega podkupovanja učiteljev je dejal, da v vseh evropskih državah učitelji hodijo na seminarje, kjer učbenike in njihovo uporabo predstavijo avtorji. "Trdim, da nobena založba v Sloveniji ni plačala še nobenemu učitelju niti evra, da bi se odločil za njihov učbenik," je zatrdil Kvaternik. Če na seminarju učitelji dobijo torbico, v kateri je učbenik, tega Kvaternik ne razume kot podkupovanje.

Direktor Evropskega združenja šolskih založnikov Preben Späth je o podkupovanju učiteljev povedal, da ni nobene povezave med državami, kjer poznajo sistem potrjevanja, in državami, kjer ga ne. Na Danskem predstavljajo učbenike učiteljem avtorji, v Avstriji učitelji na predstavitvah dobijo večerjo z vinom, v Litvi torto, v Italiji pa učitelji dobijo velike pakete dodatnih didaktičnih pripomočkov. "A temu vseeno ne bi rekel podkupovanje," pravi Späth.

Šolski učbeniški skladi samo v Sloveniji

Dejal je, da so šolski učbeniški skladi značilni samo za Slovenijo. V večini držav so učbeniki brezplačni, v nekaterih državah starši plačajo samo dodatno gradivo. V Evropi države po njegovih besedah vsako leto porabijo večji delež BDP za izobraževanje.

Späth: O učbenikih morajo odločati učitelji in ne strokovna komisija Člani komisije za potrjevanje učbenikov po prepričanju Spätha nimajo stika z otroki, zato je izbira strokovne komisije slaba. "O učbenikih morajo odločati učitelji in ne strokovna komisija," še meni Späth.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin