Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
15.16

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 15.16

8 let, 2 meseca

Türk pripravil tradicionalni sprejem za diplomatski zbor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade Janez Janša sta danes na Brdu pri Kranju pripravila tradicionalni sprejem za diplomatski zbor.

Kot je dejal Türk, je Slovenija lani delila izkušnje večjega dela Evrope in srečnejšega dela našega planeta. "Problemi, ki smo jih imeli, so značilni za razmere gospodarske rasti in napredka, mednarodnega miru in politične stabilnosti. Razumemo jih in jih obvladujemo. Hkrati s tem pa vemo, da smo del globalnega sveta, ki ga povezujejo mnogotere vezi soodvisnosti. Dobro se zavedamo naših skupnih odgovornosti v času, ki ga označujejo takšni globalni pojavi kot je komunikacijska in varnostna povezanost sveta in globalno ogrevanje," je dejal Türk in dodal, da se v Sloveniji tem globalnim izzivom in odgovornostim še posebej aktivno posvečamo sedaj, v času predsedovanja Evropski uniji.

Globalno segrevanje kot ena od prioritet

Visoko mesto na lestvici prioritet Türk med drugim prepisuje boju proti globalnemu segrevanje. V zvezi s tem se je predsednik države zavzel za pravočasno končanje pogajanj v celoti in da se Kjotski protokol nadomesti z novim in učinkovitim mednarodnim instrumentom.

"Občutek nujnosti in potrebe po hitrem ukrepanju pa nas vodi tudi v številnih drugih mednarodnih vprašanjih. Prizadevanja za uresničitev milenijskih razvojnih ciljev, za bolj učinkovito pomoč Afriki in njenem razvoju, za zagotovitev varne pitne vode, za uspešno nadaljevanje svetovnih trgovinskih pogajanj in še mnoga druga spadajo med naše nujne naloge," je dejal predsednik države, ki je omenil tudi druga krizna žarišča sveta.

Problem Kosova ostaja

"EU je v polni meri angažirana pri reševanju problema Kosova in velik del naših letošnjih naporov bo posvečen temu problemu. V tem kontekstu bo potrebno razvijati tudi ustrezno regionalno politiko do prostora jugovzhodne Evrope. Vse države tega območja morajo imeti realno perspektivo vključitve v procese evropske integracije in med člane EU. Samo stabilen regionalni okvir lahko zagotovi uspešno reševanje problemov posameznih držav tega območja," je dejal. Zavzel se je tudi za okrepitev naporov za reševanje palestinskega vprašanja in vprašanja miru na Bližnjem vzhodu ter določitev učinkovite strategije za pomoč Afganistanu.

"Pomembna je institucionalna moč in učinkovitost EU"

"Tudi v drugih mednarodnih vprašanjih mora biti EU aktivna in se potrjevati kot prvorazredni mednarodni dejavnik, ki v partnerstvu z drugimi bistveno prispeva k rešitvam problemov sveta. Ekonomske in finančne instrumente, ki so na voljo EU, je potrebno nenehno dopolnjevati s povečanim angažiranjem na politični ravni in z graditvijo skupne zunanje in varnostne politike. Razvijati moramo institucionalno moč in učinkovitost EU. Zato je pomembno, da se letos konča proces ratifikacije Lizbonske pogodbe in pripravi podlaga za nadaljnji institucionalni razvoj EU v letu 2009. Ravno tako pomembno je, da se okrepijo prizadevanja za izpolnjevanje lizbonske strategije, namenjene povečanju konkurenčnosti evropskega gospodarstva - ob upoštevanju evropskega socialnega modela in varovanja okolja."

OZN potrebna bolj kot kdajkoli doslej

Türk je v svojem govoru tudi podprl reformo Združenih narodov. "Nekatere med njimi, kot na primer reforma Varnostnega sveta, so iz razumljivih razlogov upočasnjene. Vendar to ne sme povzročiti zastojev v reformnih prizadevanjih. Zavedati se moramo, da je edina globalna organizacija, ki jo svet ima, Organizacija Združenih narodov, potrebna bolj kot kdajkoli doslej, njeni cilji pa bodo izpolnjeni le, če bodo njeni mehanizmi prilagojeni potrebam našega časa," je opozoril predsednik republike.

"To seveda velja tudi za druge mednarodne institucije, v katerih sodelujemo - za Nato, Ovse in druge. Tudi v teh je že prišlo do pomembnih sprememb, ki prilagajajo njihovo strukturo in dejavnosti. Hladna vojna je že zdavnaj za nami in potreba po prilagoditvi varnostnih struktur novim potrebam je velika. Reforme, opravljene v tem okviru, nas utrjujejo v prepričanju, da bo mednarodni sistem sposoben odgovoriti varnostnim problemom našega časa," je še dejal.

"Preprečevanje boljše od zdravljenja" "Reševanje problemov ekonomskega in socialnega razvoja, pospešeni razvoj držav v razvoju, krepitev človekovih pravic in napredovanje demokracije ter razvoj miroljubnega mednarodnega sodelovanja so nujni pogoji za trajno stabilnost in mir v svetu," je še prepričan Türk.

Ne spreglejte