Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 18.47

8 let

Türk pozval k vključitvi v razpravo o pokojninski reformi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaključil se je deseti Festival za tretje življenjsko obdobje. Festival, ki je privabil več kot 15.000 obiskovalcev ter 150 podjetij in organizacij, je obiskal tudi predsednik republike Danilo Türk.

Obiskovalce je pozval, naj se vključijo v javno razpravo o pokojninski reformi.

Predsednik Türk je festival obiskal že četrtič zapored. Ogledal si je razstavne prostore in se srečal z domačimi in tujimi udeleženci festivala ter organizatorji. Ob nagovoru je dejal, da prireditev raste iz leta v leto in postaja čedalje bolj vsestranska. Festival se mu zdi "izjemno poln vsakršnega življenja".

Za rešitve po človeški meri Ob omenjanju pokojninske reforme se je zavzel za takšne rešitve, ki bodo čim bolj po človeški meri in ki bodo povezane z družbenim razvojem.

Kot je pojasnil, se bo gospodarstvo po krizi moralo prestrukturirati, da bo odpiralo možnosti za delovno angažiranje starejših. Smo namreč družba, ki se stara, je poudaril, a obenem se mu zdi pomembno, da se odpirajo tudi možnosti za mlade. Pri tem bomo po njegovih besedah potrebovali nekaj kreativnega razmišljanja. Zato je vnovič pozval starejše, da tudi sami prispevajo ideje za razprave o teh vprašanjih.

Festival je obiskalo tudi nekaj ministrov Festival je v treh dneh, kolikor je gostoval v Cankarjevem domu, obiskalo tudi nekaj ministrov, in sicer minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, minister za šolstvo Igor Lukšič, minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš ter ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Okrogla miza na temo civilno-vojaškega sodelovanja Ministrstvo za obrambo je namreč v okviru festivala namenilo poudarek zlasti predstavitvi sodelovanja Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah ter predstavitvi civilno-vojaškega sodelovanja. Kot so sporočili z ministrstva, je zadnji dan festivala tako potekala tudi okrogla miza na to temo, ki so se je udeležili ministrica za obrambo Jelušičeva in drugi predstavniki ministrstva.

Sodelovanje na misijah je prenos znanj Cilj okrogle mize je bil predvsem pokazati, da "obstaja ustvarjalno področje, na katerem posameznik lahko dela in deluje v pozna leta svojega življenja". Zbrani so se strinjali, da je teh oblik veliko, saj sodelovanje na mednarodnih operacijah in misijah nikoli ni bilo zgolj vključevanje vojaških zmogljivosti, ampak tudi prenos organizacijskih in strokovnih znanj, ki jih ima posebej veliko prav starejša generacija, so zapisali na ministrstvu.

Tudi ministrica je poudarila, da je gotovo potrebno poiskati novo pot sobivanja in vključiti vse, ki imajo bogate izkušnje in jih želijo deliti oziroma želijo ostati aktivni.

Na dveh odrih se je predstavilo 3.800 nastopajočih Poleg razstavnih prostorov so si obiskovalci sicer lahko ogledali tudi pester kulturni program. Na dveh odrih in na štirih osrednjih prireditvah se je namreč predstavilo kar 3.800 nastopajočih.

Ne spreglejte