Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 12.50

8 let

Türk in Mesić pozvala k dialogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski in hrvaški predsednik, Danilo Türk in Stipe Mesić, sta na neformalnem srečanju na Gradu Otočec pozvala k sodelovanju in dialogu med državama.

Vladi pa sta pozvala k nadaljevanju lani doseženega pri reševanju dvostranskih vprašanj, predvsem meje. "Izrazi, ki smo jih slišali, ne sodijo v naš dialog" Odnosom med državama "moramo pristopati z odgovornostjo in z občutkom medsebojnega spoštovanja. To velja za obe strani," je dejal Türk v izjavi po prvih pogovorih z Mesićem. "Žal smo v zadnjih dneh slišali nekatere izraze, ki niso dobri, kot so prekinitev odnosov, nevarnost katastrofe in take izraze, ki ne sodijo v naš dialog," je dodal in izpostavil, da je treba v dialogu obravnavati vsa odprta vprašanja in pri tem upoštevati njihovo specifično naravo.

Tako npr. vprašanja hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) "niso primarno dvostranska vprašanja, ampak zadevajo Evropsko unijo, treba jih je reševati v Bruslju," je poudaril Türk in dodal, da z Mesićem pozdravljata pobude evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki "vodijo k sestankom med vsemi zainteresiranimi državami in Evropsko komisijo" in ki lahko pomagajo k rešitvam.

"Treba je obravnavati tudi druga odprta vprašanja" Vzporedno je treba obravnavati tudi dvostranska vprašanja, kot so vprašanje meje, Nuklearne elektrarne Krško in varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, je dejal Türk. Kot je dodal, sta z Mesićem ocenila, da sta vladi lani glede teh vprašanj storili pomemben napor in da bi bilo prav, da "s tem naporom nadaljujeta in mogoče naredita načrt," kako ga nadaljevati. Pri vprašanju meje je bil po njegovi oceni dosežen napredek, doseženo pomembno načelno stališče, da se išče pomoč pri "precizni določitvi meje tako na kopnem kot na morju s pomočjo tretjega", ki ga je treba sedaj precizirati z dogovorom o načinu reševanja.

Mesić, ki je menil, da pomeni njuno srečanje priložnost, da "svojima javnostima pošljemo sporočilo, da gremo k rešitvam za odprta vprašanja", je izrazil prepričanje v možnost rešitve vseh odprtih vprašanj. Poudaril pa je, da "se ne smemo ultimativno postavljati eden proti drugemu, temveč z argumenti obravnavati vsako odprto vprašanje in iskati najboljše rešitve", na ravni pogovorov ministrov, vlad ali mednarodnih instanc.

Mesić: ERC je suverena pravica Hrvaške Glede ERC je tako po njegovem mnenju treba ugotoviti, "kaj ni bilo rešeno, še preden je bila sprejeta odločitev za ERC". Hrvaška ima suvereno pravico, da razglasi ERC, "vendar pa je vedno, ko se sprejema regulativa, ki zadeva tudi tvojega soseda, dobro, da se o tem prej pogovarja. Tega pa svoj čas ni bilo," je dejal. Kot je izpostavil, je zato treba sedaj najti izhod, ki bo "časten za obe strani in s katerim bo zadovoljna tudi Evropska komisija". Izpostavil je še, da bodo po vstopu Hrvaške v EU na tem področju veljala pravila EU in se vprašal, ali ima smisel sedaj zaostrovati odnose med državama na vprašanju, ki "bo samo po sebi regulirano in rešeno na nek drugi način".

Türk je izpostavil interes Slovenije po vstopu Hrvaške v EU in izrazil tudi njeno pripravljenost, da Zagrebu pomaga na tej poti ter izpostavil, da si bo Slovenija za to prizadevala tudi kot predsedujoča EU. Poudaril je, da mora Slovenija predsedovanje unije voditi na odgovoren način in ob upoštevanju interesov vseh članic unije in vseh kandidatk. Mesić pa je izrazil upanje, da bo njuno srečanje prispevalo k sprostitvi odnosov med državama in pomagalo k "vnovični vzpostavitvi dobrih odnosov".

"Izrečene izjave niso posrečene" Na novinarsko vprašanje, kako komentirata izjavo slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da je Hrvaška na ravni zunanjih ministrov praktično prekinila odnose s Slovenijo v zadnje pol leta, kot tudi izjavo Mesića, da če bo Slovenija z vztrajanjem pri svojih stališčih onemogočila vstop Hrvaške v EU, da bo to katastrofalno za naše odnose v prihodnosti, je Türk dejal, da mora dialog potekati stalno. "Retorika, ki jo omenjate, je nekaj, čemur se moramo izogibati in tudi izjave, ki ste jih omenili, niso posrečene. Bolje bi bilo, da jih ne bi bilo in upam, da se jim lahko v prihodnosti mirno odpovemo," je dejal. Izpostavil je še, da imata državi dobre odnose in da "ni nobene nevarnosti, da bi se dogajali kakšni apokaliptični scenariji".

Mesić je svojo izjavo pojasnil z besedami, da če bi Slovenija Hrvaško ustavila na poti v EU za "dolgo vrsto let", ne samo za leto ali dve, "bi to delovalo katastrofalno na odnose", zato si morata državi medsebojno pomagati. "Ultimativna sporočila niso dobra, treba pa je vedeti, kaj se lahko zgodi, če se stvari nadaljujejo na način, kot so se začele. Ne bodo dobre ne za Slovenijo niti za Hrvaško," je dodal.

Predsednika upata, da jima bosta sledili vladi Predsednika sta sicer na novinarsko vprašanje izrazila prepričanje, da bosta vladi in ministri sledili njunim pomirljivim tonom. "Dala sva smer, upam, da bosta naši vladi in ministri šli v isti smeri," je dejal Mesić. Türk je ob tem dodal, da se je v četrtek pogovarjal s premierom Janezom Janšo in da lahko tudi na podlagi tega pogovora pove, "da je taka volja, taka pripravljenost in da bodo kontakti stekli".

Predsednika sta se zvečer v Črnomlju udeležila še slovesnosti ob 15-letnici Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva.

Ne spreglejte