Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2008,
13.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 13.38

8 let, 5 mesecev

Tomčeva: Socialni transferji bodo usklajeni tudi julija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Socialni transferji se bodo po novem z inflacijo usklajevali dvakrat letno: poleg januarja tudi julija.

Sprememba zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom, ki je začela veljati 15. julija, določa, da se transferji usklajujejo s tekočo inflacijo dvakrat letno, in sicer v januarju in juliju, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Romana Tomc. "Ne sistemska rešite, ampak odziv na sitacijo" Kot je poudarila Tomčeva, s to spremembo ne gre za sistemsko ureditev, ampak se je vlada z njo "odzvala na dano situacijo in razmere in na ta način pomagala tistim, ki so socialno šibki". Razveljavitev zakona o usklajevanju transferjev bi po njenih besedah pomenila, da bi se "transferji usklajevali ponovno po starem načinu, vsak posebej, vsak z različnim indeksom in vsak ob različnem času", s čimer se na ministrstvu niso strinjali in zato zagovarjajo enotno usklajevanje socialnih transferjev.

1. julija se bodo povišali za 4,1 odstotka

Na podlagi omenjenega zakona se bodo s 1. julijem socialni transferji povišali za 4,1 odstotka, njihovi zneski bodo po zagotovilu Tomčeve objavljeni v petek v Uradnem listu RS. Država bo za ta ukrep iz proračunske blagajne do konca leta namenila 16 milijonov evrov, po štirje milijoni pa bodo izplačani iz pokojninske in zdravstvene blagajne, ker gre, kot je pojasnila Tomčeva, tudi za transferje, ki se izplačujejo iz teh dveh blagajn.

Socialni transferji, ki so se od decembra 2004 do julija letos po podatkih ministrstva najbolj povišali, so dodatek za veliko družino s štirimi ali več otroki, ki se je povišal za 40 odstotkov, in otroški dodatki, ki so se povišali za 25 odstotkov.

Enkraten dodatek za upokojence avgusta Tomčeva je spomnila še na zakon o enkratnem pokojninskem dodatku upokojencem z najnižjimi pokojninami, ki bo okoli 250.000 upravičencem v višini od 80 do 150 evrov izplačan konec avgusta. Kot je zagotovila, so sredstva za izplačilo dodatkov, ki znašajo 32 milijonov evrov, zagotovljena v državnem proračunu.

"Ne gre za predvolilno potezo" Na novinarsko vprašanje, ali gre tu za predvolilno potezo, je odgovorila, da "ne gre za to", da se je vlada za omenjeni dodatek odločila "zaradi nastalih razmer", saj smo v Sloveniji "podvrženi dvigu cen življenjskih potrebščin in je dodatek namenjen temu". "Gre za enkratni dodatek in jaz upam, da bo izplačan samo letos in da ga v naslednjem letu ne bomo več potrebovali," je še dodala.

Ne spreglejte