Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
13. 8. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gilbert Guillaume Slovenija Hrvaška

Četrtek, 13. 8. 2015, 14.43

8 let

To je mož, ki bo izbral slovenskega arbitra

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francoz Gilbert Guillaume, ki bo kot predsednik arbitražnega sodišča izbral novega slovenskega arbitra, je eden od najbolj uglednih mednarodnih pravnikov in dolgoletni francoski diplomat.

Med tremi možnostmi glede izbire novega slovenskega arbitra – imenovanje slovenskega strokovnjaka, imenovanje tujca ali prepustitev izbire arbitražnemu sodišču – se je slovenska vlada odločila za zadnjo.

Francoski starosta na arbitražnem sodišču Škarje in platno glede izbire novega slovenskega arbitra (kot vemo, je slovenski arbiter Jernej Sekolec odstopil po izbruhu prisluškovalne afere, njegov naslednik, Francoz Ronny Abraham, pa je odstopil po tednu dni) ima zdaj v rokah 84-letni Guillaume.

Guillaume je predsednik arbitražnega sodišča, ki razsoja o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ta funkcija je le še ena v nizu pomembnih pravnih funkcij, ki jih je imel v času svoje dolge kariere.

Bogata diplomatska kariera 4. decembra 1930 v kraju Bois-Colombes rojeni Guillaume je po izobrazbi pravnik in ekonomist ter diplomant francoske državne šole za javno upravo, od koder prihajajo številni predstavniki francoske politične elite.

Guillaume je bil med drugim vodja pravnega oddelka Nata (od leta 1962 do 1968), isto nalogo pa je opravljal na francoskem zunanjem ministrstvu med letoma 1979 in 1987. V tem obdobju je bil med letoma 1982 in 1987 francoski delegat na zasedanjih skupščine Združenih narodov (ZN).

Arbitražne izkušnje Bil je tudi – kar je pomembno v luči razsojanja o slovensko-hrvaškem sporu glede Piranskega zaliva in slovenskega prostega dostopa do odprtega morja – vodja francoske delegacije na konferenci ZN o pomorskem pravu, na kateri so leta 1982 sprejeli konvencijo o pravu morja.

Guillaume je večkrat zastopal Francijo v različnih sporih pred mednarodnimi sodišči, francoske interese je branil tudi v meddržavnih arbitražah, kot je bila arbitraža o sporu med Francijo in ZDA glede letalskega transporta ter o sporu med Francijo in Kanado glede ribištva.

Ustavni in mednarodni sodnik V svoji bogati karieri je bil Guillaume tudi član francoskega ustavnega sodišča ter od leta 1987 do 2005 član Meddržavnega sodišča v Haagu, ki mu je med letoma 2000 in 2003 tudi predsedoval. Zdaj je član Stalnega arbitražnega sodišča, še piše v njegovem življenjepisu, ki je objavljen na spletni strani Arbitration Academy.

Ne spreglejte