Petek,
27. 5. 2022,
10.57

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

26

Natisni članek

predsednik vlade ministri ministrstvo Robert Golob

Petek, 27. 5. 2022, 10.57

1 leto, 11 mesecev

To bodo Golobovi najožji sodelavci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

26

Robert Golob | Robert Golob je bil v sredo za predsednika vlade potrjen s 54 glasovi. | Foto STA

Robert Golob je bil v sredo za predsednika vlade potrjen s 54 glasovi.

Foto: STA

Do zdaj novoizvoljeni predsednik vlade Robert Golob še ni razkril članov svojega kabineta. Kot je potrdil, se je z imeni začel ukvarjati le dan po izvolitvi. Napovedal je tudi, da bodo vsi trije ministrski kandidati, ki še niso dobili svojih pripadajočih ministrstev, za zdaj ostali državni sekretarji.

Uradnih in potrjenih informacij, kdo bo sedel ob Robertu Golobu, za zdaj še ni, pojavljajo pa se že določena imena, ki naj bi zasedla posamične funkcije. Položaj vodje kabineta predsednika vlade naj bi tako zasedla Petra Škofic, ki trenutno skrbi za odnose z javnostmi pri Gibanju Svoboda.

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob.
Novice Hiter prevzem oblasti: Golob še hitrejši od Janše

Kdo bodo predvidoma državni sekretarji?

Po poročanju 24ur naj bi zanesljivo položaj državnega sekretarja za zunanje zadeve zasedel Vojko Volk, ki je bil nekdanji veleposlanik na Hrvaškem, za evropske zadeve pa bo položaj državnega sekretarja pripadlo Igorju Mallyju, ki je bil že v času Šarčeve vlade premierjev državni sekretar.

Državna sekretarka za strateško komuniciranje bo Melita Župevc, ki je tudi nekdanja poslanka. Državni sekretar za vojsko bo Anton Grizold, ki je bil včasih že minister. Direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski bo prevzel urad vlade za komuniciranje. Poslanka Gibanja Svoboda Barbara Kolenko Helbl naj bi postala generalna sekretarka vlade, a do zdaj še niso razrešili vseh dilem združljivosti oziroma nezdružljivosti funkcij.

Robert Golob
Novice Golob je predsednik vlade, podprlo ga je 54 poslancev #video #foto
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Kaj vse obljublja koalicijska pogodba

Ministri brez resorja najprej sekretarji, a ne vsi

Kot je povedal že Robert Golob, bodo trije ministrski kandidati, ki še nimajo svojih ministrstev, za zdaj ostali državni sekretarji. Kandidatka za ministrico za šolstvo Amalija Žakelj ne bo državna sekretarka, poroča 24ur, Alenka Bratušek pa se bo o sekretarski vlogi odločila, ko bo potrjen minister. Simon Maljevac bo za zdaj zagotovo državni sekretar.

Državni sekretar na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bo Darjo Felda. Nekateri mediji napovedujejo, da bi lahko po spremembi zakona o vladi prav on postal kandidat za ministra za vzgojo in šolstvo.

Brane Golubović, ki je nazadnje opravljal funkcijo vodje poslanske skupine LMŠ, naj bi imel precej možnosti, da po združitvi strank LMŠ in SAB z Gibanjem Svoboda postane generalni sekretar Gibanja Svoboda.

Vlada naj bi najprej opravila odpoklic odpravnika poslov Boštjana Lesjaka iz Ukrajine in v Kijev vrnila veleposlanika Tomaža Mencina.

Kandidatka za ministrico za zunanje zadeve Tanja Fajon si je po poročanju N1 za državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve izbrala nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja.

Vesna Vuković, Robert Golob
Novice Informacijska pooblaščenka razkrila, do kdaj bo sprejela odločitev glede Vukovićeve in Goloba
Ilegalni migranti
Novice Število nezakonitih prehodov strmo narašča, Golob napoveduje odstranitev ograje

V DZ bodo potrjevali ministre

V soboto, ponedeljek in torek bodo pred pristojnimi odbori potrjevali ministre. Tako naj bi vladi uspelo ujeti rok, ki si ga zastavili za potrditev nove vlade, glasovanje o ministrih naj bi bilo namreč že v sredo.