Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2008,
10.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 18. 5. 2008, 10.44

8 let, 5 mesecev

Svet ZPIZ bo v četrtek govoril o letnem dodatku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Svet ZPIZ bo v četrtek sprejel ugotovitveni sklep o letnem dodatku, ki ga bodo upokojenci prejeli skupaj z izplačilom pokojnin za maj. Višji znesek tega dodatka znaša 353 evrov, nižji pa 215 evrov.

Višina letnega dodatka za letošnje leto je določena s sklepom o usklajenih višinah transferjev, ki so navedeni v nominalnih zneskih, ter o odstotku uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Sloveniji v letu 2008. Višji znesek letnega dodatka znaša 353,46 evra, nižji pa 214,75 evra. Odvisno od zneska za odmero dodatnih pravic Mejo za izplačilo višjega oziroma nižjega zneska letnega dodatka predstavlja znesek za odmero dodatnih pravic v mesecu, ko je letni dodatek izplačan. Višina zneska za odmero dodatnih pravic znaša 382,79 evra.

Žnidaršič: V direktnem nasprotju s koalicijsko pogodbo Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je dejal, da se bo znesek letnega dodatka povečal bistveno manj, kot bi se, če ne bi bil sprejet zakon o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom. "Usoda letnega dodatka je v direktnem nasprotju z dogovorom v koalicijski pogodbi," je dejal Žnidaršič.

"Letni dodatek bi se moral povečevati do 75 % regresa" Po njegovih besedah naj bi se v skladu s koalicijsko pogodbo letni dodatek postopoma povečeval do 75 odstotkov regresa za letni dopust v javnem sektorju. V DeSUS so nad delovanjem koalicije na tej točki razočarani, je dejal.

Po sklepu vlade s 17. aprila višina regresa za letni dopust za leto 2008 znaša 672 evrov.

"Z vsakim izplačilom manj ljudi dobi višji dodatek" Po Žnidaršičevih besedah je bil letni dodatek pred uveljavitvijo zakona o usklajevanju transferov vezan na rast pokojnin, po tem zakonu pa na rast življenjskih stroškov. Pri vsakem izplačilu letnega dodatka je manj tistih, ki so prej dobivali višjega, zdaj pa dobijo nižji dodatek, je dejal.

Ministrstvo: V koalicijski pogodbi je zapisana le zgornja meja Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Romana Tomc pa je pojasnila, da je v koalicijski pogodbi zapisana le zgornja meja, do katere naj bi se letni dodatek povečal, torej največ 75 odstotkov regresa v javnem sektorju. "To je le nek cilj, kateremu bi se bilo vredno približati v smislu zagotavljanja boljšega položaja za upokojence," je opozorila.

"Vlada si prizadeva za izboljšanje položaja" Poudarila je, da si vlada prizadeva za korake k izboljšanju položaja upokojencev. "Najavljam zelo resen pristop k reševanju te problematike, ker se vlada zaveda, da je položaj težak," je dejala.

Za izplačilo tokratnega letnega dodatka je v finančnem načrtu ZPIZ predvideno 131,7 milijona evrov, je povedala.

Sindikat upokojencev: meja bi se morala dvigniti na 450 evrov V Sindikatu upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije menijo, da bi se morala osnova za dodelitev dodatnih pravic, ki je tudi meja za izplačilo višjega oziroma nižjega zneska letnega dodatka, dvigniti s sedanjih 382,79 evra na vsaj 450 evrov.

ZPIZ: Lani manj pokojnin nižjih od osnove za odmero dodatnih pravic Branko Kokot iz ZPIZ je povedal, da še ni podatkov, koliko upokojencev bo prejelo višji in koliko nižji dodatek. Lani pa se je število upravičencev do višjega zneska zmanjšalo, ker se je zmanjšalo tudi število tistih, katerih pokojnina je enaka ali nižja od osnove za odmero dodatnih pravic. Upokojencev, ki so bili v letu 2006 upravičeni do višjega zneska letnega dodatka, v letu 2007 pa ne več, ker za takšno izplačilo ni bilo več pogojev, je bilo lani 15.855.

V skladu z drugim zakonom Letni dodatek se od leta 2007 usklajuje v skladu z zakonom o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom, ki je stopil v veljavo 1. januarja lani, in ne več v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, kot je veljalo dotlej.

V zakonu o usklajevanju transferov je določeno, da se transferji uskladijo enkrat letno v mesecu januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra v preteklem letu v primerjavi z enakim obdobjem v letu pred tem.

V lanskem letu je višji letni dodatek znašal 341 evrov, nižji pa 207 evrov.

Ne spreglejte