Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2019,
13.24

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

4

Natisni članek

volilna zakonodaja Borut Pahor Državni zbor volitve

Petek, 14. 6. 2019, 13.24

4 leta, 10 mesecev

Stranke usklajene: tako naj bi po novem volili poslance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

4

sestanek pri predsedniku | Foto Urad predsednika republike

Foto: Urad predsednika republike

V tretjem krogu pogajanj pri predsedniku države Borutu Pahorju so parlamentarne stranke dosegle načelen dogovor glede sprememb volilne zakonodaje o volitvah v državni zbor. Dogovor bodo zdaj obravnavale poslanske skupine, sredi julija pa bodo o njem odločali predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin. Nova pravila mora nato z absolutno večino sprejeti državni zbor. 

Spremembe volilnega sistema mora državni zbor pripraviti na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo zagotovitev enakosti volilne pravice za vse. Ustavni sodniki so namreč decembra lani ugotovili, da je četrti člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Državni zbor mora neskladje odpraviti v dveh letih, torej do decembra 2020, piše STA.

Danes dogovorjene spremembe bi pomenile doslednejšo izvedbo zahteve 80. člena ustave po odločilnem vplivu volivcev na dodelitev mandatov kandidatom in hkrati uveljavitev odločbe ustavnega sodišča, so sporočili iz kabineta predsednika republike.

Kakšne spremembe nas čakajo:

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock 1. ukinejo se volilni okraji,

2. volivci glasujejo o celotni listi kandidatov na ravni volilne enote, na kateri mora biti toliko kandidatov, kot jih volijo,

3. uvede se relativni neobvezni prednostni glas, kar pomeni, da volivci glasujejo za listo kandidatov, lahko pa na tej listi dodelijo tudi prednostni glas enemu od kandidatov,

4. višina praga za kandidata, izvoljenega s prednostnimi glasovi, sledi formuli, kot je v sistemu za volitve v Evropski parlament.

V pripravi tudi drugačna rešitev

V pogajanjih je bilo sicer izraženih nekaj zadržkov glede uveljavitve domicilnega principa, višine praga upoštevanja prednostnega glasu in glede obveznosti predlaganja polnih kandidatnih list. Navzoči na pogajanjih in Pahor so se dogovorili, da bo ministrstvo za javno upravo pripravilo čistopis predloga novele zakona o volitvah v državni zbor, nato pa bodo dokončno odločitev o njeni vsebini in nadaljnjih korakih sprejeli predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin na delovnem kosilu pri Pahorju 12. julija.

Istočasno je v pripravi predlog sprememb območij volilnih okrajev. Predlog naj bi na ministrstvu za javno upravo pripravili do konca avgusta. "Tako bodo imeli poslanci na mizi potem dve verziji: spremembe meja volilnih okrajev in čistopis sprememb zakona o volitvah v državni zbor," so zapisali. Za ukinitev volilnih okrajev je treba sicer v državnem zboru zbrati 46, za uvedbo relativnega prednostnega glasu pa 60 glasov, poroča STA.

Spremembe tudi pri izvolitvi manjšinskih poslancev

Novela na predlog poslancev narodnosti vsebuje spremembo volilnega sistema poslancev avtohtonih narodnih skupnosti v smeri enokrožnega večinskega volilnega sistema, ki so jo navzoči večinsko podprli. 

Dokončna odločitev bo znana sredi julija

Prisotni pri predsedniku Pahorju so se dogovorili, da bodo dokončno odločitev o vsebini in nadaljnjih korakih sprejeli predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin na delovnem kosilu pri predsedniku republike 12. julija. Istočasno se do septembra pripravlja tudi predlog sprememb območij volilnih okrajev. 

Ne spreglejte