Četrtek,
15. 9. 2022,
10.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

135

Natisni članek

testiranje covid-19 testiranje okužba Koronavirus Covid-19 Sledilnik COVID-19

Četrtek, 15. 9. 2022, 10.00

1 leto, 7 mesecev

Mario Fafangel poziva: Ne čakajte, cepite se še danes #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

135

"Ne moremo se delati, da covida ni, saj nas bo to drago stalo v prihodnosti. Zato pozivam: ne čakajte, cepite se še danes," je na novinarski konferenci o epidemiološki situaciji v Sloveniji izpostavil vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa pri NIJZ Mario Fafangel.

Povedal je, da je položaj v bolnišnicah za zdaj še stabilen, a se bo poslabšal. "Smo v fazi ena. Veliko je priporočil, kot so maske v zaprtih prostorih in javnem prevozu, ki sicer niso obvezna, nam pa lahko pomagajo prebroditi to jesen. Pokažimo, da se znamo držati navodil. To namreč delamo za mlade," je opozoril.

Slovenija je med državami, ki imajo na sto tisoč prebivalcev najvišjo pojavnost okužb v zadnjih 14 dneh. "Opozoriti je treba, da je Slovenija država, ki vzdržuje visoko raven testiranja, zato so takšne primerjave s preostalimi državami težke. Je pa dejstvo, da je Slovenija na tem seznamu zelo visoko, kar ni dobra novica," je poudaril Fafangel.

Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice Slovenija daleč najslabša v Evropi

Vsem, ki so se že cepili, se zahvaljuje

Nadaljeval je, da se lahko delamo, da omikron ne obstaja, in tako počasi drvimo v fazo dva: "Naši strokovnjaki nimajo težav s tem, da delajo brezplačno, imajo pa s tem, da delajo zaman. Za zimo moramo poskrbeti, da bomo zaščitili tiste najranljivejše skupine. Še enkrat pozivam vse, predvsem starejše od 60 let, ki se še niso cepili, da se. Vsem, ki so to že storili, pa se lahko samo zahvalim."

Izpostavil je tudi, da so cepiva, prilagojena omikronu, že na voljo, pomembna pa je precepljenost: "Tako bomo reševali življenja in ne preobremenili zdravstvenega sistema". "Nikakor ne čakajte novega cepiva. Za tiste, ki se niso še nikoli cepili, cepiva, prilagojena omikronu, niso primerna. Namenjena so tistim, ki so se cepili že z osnovnimi cepivi," je sklenil.

opičje koze, cepljenje
Novice Začenja se cepljenje s cepivom, prilagojenim prvotni različici in omikronu

Včeraj potrdili 2.402 okužbi

V sredo so v Sloveniji ob 1.021 PCR-testih in 7.055 hitrih antigenskih testih sicer potrdili 2.402 okužbi z novim koronavirusom, kar je 333 več kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 2.069 novih okužb. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je aktivno okuženih že več kot 23 tisoč Slovencev.

Trenutno je v Sloveniji 23.421 aktivnih primerov okužbe, kar je 851 več kot dan prej, ocenjujejo pri NIJZ. Naraslo je tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki znaša 1.905, 50 več kot dan prej.

Višje je tudi število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev, ki je 1.111, 41 več kot prejšnji dan. Z enim odmerkom se je do zdaj cepil 1.266.501 človek, z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.222.939 ljudi, še navaja NIJZ.

World health organization WHO logo stavba
Novice Direktor WHO: Konec pandemije covid-19 je na vidiku
bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod.
Novice IEA: Zaradi kitajskega boja s koronavirusom bo manj povpraševanja po nafti
Kajenje, cigaret
Novice Tudi v Sloveniji vendarle pomoč ljudem z dolgotrajnimi posledicami okužbe s koronavirusom
Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19
Novice Vse več okuženih, zanimanja za poživitveni odmerek pa ...