Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2008,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 6. 2008, 16.14

8 let

"Stadion v težavah"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sušnik: Novi prostorski načrt za Stožice preveč odstopa od osnutka.

Predsednik ljubljanskega odbora SDS Peter Sušnik je na današnji novinarski konferenci povedal, da so v SDS glasovali proti občinskemu podrobnemu prostorskemu načrtu za območje Stožic zato, ker preveč odstopa od dopolnjenega osnutka. Drastično posega v velikost trgovskega centra in stadiona ter spreminja prometno ureditev. Sušnik je povedal, da je svetniški klub SDS ves čas podpiral projekt gradnje stadiona v Stožicah. "Do sedaj nismo bili nikoli proti temu projektu ne glede na to, da se nismo z vsem strinjali, vendar to ni več kompleks stadiona, ampak je kompleks trgovskega centra in proti temu smo mi glasovali," je glasovanje proti pojasnil Sušnik.

"Tako ključen projekt je treba po njihovo obravnavati po rednem postopku"

V svetniškem klubu SDS menijo tudi, da tako pomemben projekt ne more biti naknadno uvrščen na dnevni red seje mestnega sveta, kot razširitev dnevnega reda. "Tako ključen projekt je treba po njihovo obravnavati po rednem postopku," je opozoril Sušnik.

Ta predlog odstopa od dopolnjenega osnutka v tem, da drastično posega v velikost stadiona in predvsem velikost trgovskega centra. Bistveno pa spreminja tudi prometno ureditev, ki je po mnenju svetniškega kluba SDS že danes prometno zelo zahtevna. "Gre predvsem za krožišče Tomačevo, kjer nameravajo narediti sedaj še en izvoz, brez da bi ga širili," je dejal Sušnik.

Kovačič dvomi, da bo stadion zgrajen do leta 2010 Vodja svetniške skupine SDS Dimitrij Kovačič dvomi, da bo stadion v Stožicah zgrajen do leta 2010. Župan Zoran Janković zelo rad govori in ustvarja videz dinamike v Ljubljani, ko pa se pogleda, pa rezultatov ni, je še razložil Kovačič.

"Čudne" razmere v zdravstvu v Ljubljani Glede napovedanega rebalansa proračuna, ki se bo po Sušnikovih besedah sprejemal na seji mestnega sveta 30. junija, pričakujejo od župana predvsem odgovore na vprašanja, kot so, kako misli zagotoviti dodatna mesta v vrtcih in zakaj je bilo letos treba dvigniti nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Pričakujejo pa tudi županov odziv na "čudne" razmere v zdravstvu v Ljubljani. Po mnenju svetniškega kluba SDS je zdravstvo v Ljubljani namreč "podhranjeno".

Kovačič pozval Ljubljančane, da glasujejo za pokrajine

Na koncu novinarske konference so se svetniki SDS dotaknili še vprašanja referenduma. Kovačič je pozval Ljubljančane, naj se ga udeležijo in naj glasujejo za pokrajine. Argument za referendum je namreč v tem, da je za sprejem pokrajinske zakonodaje v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina, je pojasnil in dodal, da "te enotnosti v DZ trenutno ni, zato je edini izhod iz te pat pozicije in tudi logična rešitev referendum".

Kovačič ne razume župana Pri tem se mu zdi najslabše, če pozoveš k bojkotu referenduma, kot je to storil župan. Dejal je še, da ne razume Jankovića, saj je dobila Ljubljana status samostojne pokrajine, kar je tudi predlagal. "Ko Ljubljana ni imela tega statusa, ko je bila del širše pokrajine, ga je motilo, sedaj ko to je, pa zopet ni v redu," je dejal Kovačič. Zato meni, da je bil Jankovićev poziv k bojkotu referenduma politične narave.

"Ljubljana je dodatni generator inflacije" Kovačič je omenil tudi, da je Ljubljana dodatni generator inflacije. Podražitve javnih storitev v Ljubljani, kot so vrtci, komunalne storitve, energetika, snaga, so približno za še enkrat toliko povišale stopnjo inflacije, kot podražitve v celi Sloveniji, meni Kovačič. Kot je dejal, je direktor Ekonomskega inštituta Pravne fakultete France Križanič že povedal, da je draženje javnih storitev zelo velik generator inflacije in da se draženje v Ljubljanski regiji pozna na celi Sloveniji.

Privatni interesi?

Glede strateškega in izvedbenega prostorskega načrta MOL pa Kovačič meni, da ne gre le za interese javnega razvoja, temveč tudi za neke druge privatne interese. Sušnik je pri tem dejal, da se bodo kot stranka odzvali na vse pripombe, ko bo tudi ministrstvo za okolje in prostor povedalo svoje mnenje.

"V tej fazi gre bolj za neke želje, ki naj se jih evidentira. Na koncu pa more biti kompetentna mestna uprava tista, ki pove, katere želje so v skladu z razvojem mestne občine," je poudaril Sušnik. Napovedal je, da bodo imeli v mestnem odboru SDS zagotovo pripombe na območje Nadgorice, Šentjakoba in Črnuč, ureditev Rakove Jelše in še nekaj drugih področij.

Ne spreglejte