Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2012,
6.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2012, 6.30

8 let, 5 mesecev

Sodnik za vse pridržane mariborske izgrednike odredil sodno pridržanje (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vinko Gorenak in Stanislav Veniger sta potrdila, da policija preiskuje informacijo, da naj bi bili izgredniki na protestu v Ljubljani plačani. Razmišljajo tudi o spremembi zakonodaje.

V DZ so se na zaprti seji sešli člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki razpravljajo o nasilnih izgredih na protestih v Ljubljani in Mariboru. Razprave sta se udeležila tudi notranji minister Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Gorenak meni, da bi skupine lahko bile vodene Gorenak je ob robu seje povedal, da je informacija, da naj bi bili izgredniki plačani, sicer le ena od mnogih informacij, ki jo policija preverja. Poudaril je, da jih policija še vedno obravnava kot nasilne skupine. Je pa potrdil, da je bil način njihovega delovanja v Ljubljani takšen, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene". O imenih teh skupin po njegovih besedah danes ni bilo govora. Ločevanje med nasiljem in mirnim protestiranjem Izpostavil pa je, da so ljudje že po prvih mariborskih demonstracijah videli in vedo, da je nujno potrebno ločiti nasilje od mirnega protestiranja. Tudi v prihodnje Gorenak svetuje ljudem, ki želijo protestirati, naj se izogibajo nasilnim skupinam. Ali se bo nasilje na prihodnjih demonstracijah stopnjevalo, pa je po besedah Gorenaka težko reči.

Veniger: Napad je bil usmerjen točno na naše policiste Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je pojasnjeval nekatere okoliščine protestov v Ljubljani in Mariboru. Povedal je, da nima podatka, da bi bili izgredniki na protestih v Mariboru pridržani že v Ljubljani ali da bi bili med seboj povezani. Ponovil pa je, da so bili izgredi v Ljubljani zagotovo organizirani.

Med drugim še je poudaril, da huligani v Ljubljani materialne škode praktično niso povzročili oz. je je bilo za 1500 evrov. Na preostalih protestih pa je znatnejša škoda nastala tudi na objektih. "Napad je bil usmerjen točno na naše policiste," je pojasnil Veniger. Tudi on je potrdil, da imajo informacije, da naj bi bili plačani, in da to preiskujejo.

Na seji komisije je tudi izpostavil, da se izgredi ponavadi začnejo okoli pol sedme ure zvečer, ko so mediji na protestih in poročajo v živo. Po njegovih besedah je namreč nekorektno oz. vprašljivo, da na eni strani govorimo o ničelni toleranci, da se nasilništvo nad policisti prenaša v živo.

Razočarani nad odločitvijo tožilstva Veniger je ob tej priložnosti komentiral tudi potezo tožilstvo, ki za priprte izgrednike po protestih v Ljubljani ni predlagalo pripora. "Dejansko smo bili razočarani. To je tudi slabo za motiviranost policistov," je dejal. Še bolj problematično pa je po njegovih besedah to, da so isti izgredniki lahko jutri spet na shodu in napadejo policiste. Pojasnil je še, da bo 28 pridržanih po protestih v Mariboru danes privedenih pred preiskovalnega sodnika.

Kaj o potezi tožilstva menita varuhinja človekovih pravic in sodni izvedenec, si poglejte v spodnjem posnetku:

Komisija in Veniger nad neprimerno zakonodajo Komisija je sicer ravno prejšnji mesec obravnavala poročilo vlade glede skrajnih skupin v Sloveniji. Člani komisije so ugotovili, da zakonodaja ne omogoča učinkovitega spremljanja skrajnih gibanj, vendar so jim predstavniki pristojnih služb zagotovili, da je v Sloveniji ogroženost s strani teh skupin nizka.

Veniger pa je povedal, da razmišljajo o spremembi zakona o javnih zbiranjih, ki bi policiji omogočile učinkovitejše preprečevanje huliganstva.

"Policija je svoje delo opravila dobro" Člani nadzorne komisije DZ so medtem prepričani, da je policija svoje delo na protestih, opravila dobro. Kot je po seji komisije povedal njen podpredsednik Srečko Meh, policija sicer še ni identificirala teh skrajnih skupin, so si pa bili v komisiji enotni, da je vsakršno nasilje treba absolutno obsoditi. Komisija je sicer danes pridobila informacijo o delovanju skrajnih skupin na nekaterih protestih po Sloveniji v zadnjem času, kar je bil tudi namen seje.

So bili protesti naročeni? Kot smo že poročali, naj bi bili nasilni protesti naročeni. Policija sicer uradnih informacij ne daje, naj bi pa ena od sledi vodila tudi v politiko. Policija je že potrdila, da so bili huligani, ki so v petek na sicer mirnih protestih v Ljubljani izzvali nasilje, dobro organizirani. Večer pa piše, da naj bi policija zdaj preiskovala tudi ozadje teh protestov.

Neuradno: sledi vodijo tudi v politiko Po poročanju časnika dvoma o tem, da so bili ekstremisti plačani, ni več. Šlo naj bi sicer za zneske nekaj deset evrov, največ okoli 50. Doslej jim je uspelo izslediti plačnika, a želijo odkriti tudi naročnika. Večer pa je neuradno izvedel, da ena od sledi vodi tudi v politiko, zato policija politične motiviranosti izzivanja nasilja ne izključuje. Po podatkih policije sicer huligani v Mariboru niso povezani s tistimi v Ljubljani. V Mariboru naj bi namreč nasilneže vodila zgolj želja po uničevanju, še piše Večer.

Policija preiskuje tudi morebitne organizatorje izgredov Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da je delo policije v okviru preiskave petkovih izgredov med protesti v Ljubljani usmerjeno tudi v identifikacijo oseb, ki bi napade lahko organizirali. Dejali so še, da policija v vsaki kriminalistični preiskavi, ki jo vodi, vedno preverja vse okoliščine in vse možne različice, ki bi lahko prišle v poštev v konkretnem primeru.

Na te navedbe medijev so se odzvali v zunajparlamentarni LDS, kjer predlagajo, naj poslanci ustanovijo preiskovalno komisijo o ozadju delovanja skrajnih skupin in ekstremističnih gibanj v Sloveniji.

Lukšič: To je zadeva, ki bi jo morala naša policija reševati na mednarodni ravni Po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča pa so nekateri indici, da neofašisti delujejo na evropski ravni kot organizirana skupina, da se morajo na nacionalni ravni izkazovati in "za to dobijo neke točke". To je zadeva, ki bi jo morala naša policija reševati na mednarodni ravni, je ocenil Lukšič.

"Zlasti zaradi izkušenj, ki jih je Evropa prestala v prejšnjem stoletju, to ni tako nedolžna zadeva", je dodal. Kriza je namreč po njegovem mnenju vedno priložnost za tovrstne organizacije in to je pri vsem tem, kot pravi, najbolj zoprno.

Ne spreglejte