Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2008,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 4. 2008, 16.49

8 let

Slovenski vojaki prvič v misiji na afriški celini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V vojašnici Ivana Cankarja so danes predstavili operacijo kriznega odzivanja Eurofor Čad/Centralnoafriška republika (Car), na katero v začetku maja za štiri mesece odhaja še 13 slovenskih vojakov.

Na novinarski konferenci so sodelovali poveljnik sil Alan Geder, načelnik sektorja za operativne zadeve Miha Škerbinc in poveljnik enote za specialno delovanje Uroš Paternus. "Misija je akciji pomoči z nalogo zagotoviti varnost in je tesno povezana z dejavnostmi združenih narodov v vzhodnem Čadu in severovzhodnem delu Centralnoafriške republike," je na povedal Geder. Geder: Enota je vrhunsko usposobljena Slovenski kontingent sestavlja 15 vojakov izvidniškega oddelka enote za specialno delovanje. "Enota je tako vrhunsko usposobljena, da verjamem, da bo lahko parirala tako negotovim razmeram, ki ta trenutek vladajo pri operaciji," pravi Geder. Eden od marca deluje v operativnem poveljstvu v Parizu, drugi, poveljnik kontingenta, pa od začetka aprila v poveljstvu sil v glavnem mestu Čada N'Djameni. Prihodnji teden v Čad odhaja ostalih 13 pripadnikov kontingenta. Slovenska vojska svoje vojake v Afriko pošilja prvič.

Za misijo bo država plačala 855.052 evorv Misija bo državo stala 855.052 evrov, od tega jih je za plače namenjenih 208.196, za delovanje pa 646.856 evrov. Vojaki bodo za sodelovanje v operaciji dobili od 3.200 do 5.400 evrov mesečne plače.

Na misijo so se vojaki pripravljali od 7. januarja. Med drugim so opravili obsežne obveščevalne priprave in intenzivni tečaj francoskega jezika za lažje komuniciranje ter se seznanili z aktualnimi razmerami v državi. "Pri pripravi opreme, predvsem vozil, smo upoštevali izkušnje iz operacij v Afganistanu in Libanonu ter izkušnje partnerske države, ki ima dolgo zgodovino delovanja na tem območju," je danes dejal Paternus. "Pripadniki, ki odhajajo na misijo, imajo za seboj številna usposabljanja in tečaje doma in v tujini, večina jih je že sodelovala na operacijah v Afganistanu in Libanonu, zato ocenjujem, da bodo uspešno, predvsem pa varno, opravili svoje naloge," je dodal.

Kot je povedal Škerbinc, so se med pripravami na misijo srečali s številnimi težavami. "Tokrat na operacijo odhajamo z novim partnerjem, s francoskimi oboroženimi silami, s katerimi do zdaj, razen na nekaterih vajah, še nismo konkretno sodelovali," je izpostavil Škerbinc. "Poseben izziv je bil tudi to, da se prvič po Albi, prvi operaciji Slovenske akcije, vključujemo v operacijo kriznega odzivanja že v inicialnem delu," je še povedal Škerbinc.

Pomagali bodo pri izvajanju humanitarne dejavnosti Naloga slovenskih vojakov bo pomoč pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje humanitarnih dejavnosti. Slovenski kontingent bo v Čadu zagotavljal varnost na območju odgovornosti sil EU, hodil v izvidnice, patruljiral in opazoval, varoval taborišča z begunci in ščitil humanitarne delavce.

Misija v Čadu je po mnenju OZN potrebna zaradi politične situacije v državi, kjer delujejo številne uporniške skupine, ki imajo namen zrušiti sedanjo čadsko oblast pod vodstvom predsednika Idrissa Debya. Njihovo delovanje prispeva k nestabilnim razmeram v celotni regiji. Število uporniških skupin se nenehno spreminja.

V Čadu prek 250.000 beguncev iz Darfurja Misiji pa botruje tudi kriza v sudanskem Darfurju, zaradi katere je v Čad po oceni Združenih narodov pribežalo prek 250.000 beguncev, ki poleg 180.000 notranje razseljenih prebivalcev predstavljajo resen humanitarni problem.

Ne spreglejte