Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 8.44

8 let

Slovenski škofje začeli obisk ad limina v Vatikanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski škofje so prvi dan obiska ad limina apostolorum v Vatikanu maševali na grobu sv. Petra, kjer je mašo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

Nato so obiskali kongregaciji za kler in za zadeve svetnikov, so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK), ki ji predseduje Uran. Obisk ad limina apostolorum morajo škofje iz vsake države praviloma opraviti vsakih pet let, namenjen pa je njihovemu osebnemu srečanju s papežem, ki mu poročajo o stanju v krajevnih škofijah. Slovenski škofje so bili nazadnje na obisku ad limina aprila 2001. Pirih je predstavil stanje duhovniških poklicev Na sedežu kongregacije za kler sta slovenske škofe sprejela tajnik in podtajnik kongregacije, nadškof Mauro Piacenza in monsignor Giovanni Carru. Koprski škof Metod Pirih jima je predstavil stanje duhovniških poklicev v Cerkvi na Slovenskem, pri čemer je poudaril, da so duhovniki bratje in sodelavci ter da škofje duhovnike osebno poznajo prek pogostih rednih in osebnih stikov.

Škofje se skupaj duhovniki udeležujejo različnih konferenc, na tečajih pa se tudi stalno izobražujejo, npr. na katehetskem simpoziju, pastoralnem in liturgičnem tečaju ter na duhovnih vajah. Na življenje duhovnikov vplivajo spremenjene družbene razmere in globalni vplivi, zato bodo v prihodnosti uvedene nove oblike pastoralnega dela, in sicer se bodo župnije zaradi pomanjkanja duhovnikov združevale.

Pogovori so tekli tudi o svetniških kandidatih Tajnik kongregacije nadškof Piacenza je škofe spodbudil, naj ohranjajo osebne stike z duhovniki, še zlasti kadar njihovo pomoč še posebej potrebujejo. Življenje duhovnikov v skladu s poklicem je poslanstvo, ki za druge verujoče pomeni zgled in notranjo oporo, je poudaril nadškof. Na kongregaciji za zadeve svetnikov sta škofe sprejela prefekt kardinal Jose Saraiva Martins in tajnik nadškof Michele Di Ruberto. Koprski pomožni škof Jurij Bizjak je spregovoril o slovenskih svetniških kandidatih ter izpostavil, da v zadnjem času beležimo večje čaščenje svetnikov, predvsem blaženega Antona Martina Slomška. Pogovarjali so se še o postopkih za beatifikacijo nadškofa Antona Vovka ter škofa Janeza Frančiška Gnidovca.

V torek bodo škofje obiskali kongregaciji za škofe in za nauk vere ter papeški svet za družino, v naslednjih dneh pa še kongregacije za bogoslužje, za katoliško vzgojo ter kongregacijo družb posvečenega življenja in družb apostolskega življenja in papeški svet za sredstva družbenega obveščanja.

V Vatikanu bodo do sobote V sredo se bodo udeležili bogoslužja v baziliki sv. Pavla, kjer bo somaševal koprski škof Metod Pirih. Mariborski pomožni škof Anton Stres bo somaševal v četrtek v baziliki Marije Snežne, mariborski nadškof Franc Kramberger pa v petek v baziliki sv. Janeza v Lateranu. V četrtek jih bo sprejel papež Benedikt XVI., bivanje v Rimu pa bodo končali v soboto z zahvalno mašo v baziliki svetega Petra, ki jo bo daroval kardinal Franc Rode, udeležili pa se je bodo tudi romarji iz Slovenije.

Ne spreglejte