SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska policista bosta na Hrvaškem v pomoč slovenskim turistom

3

termometer

Hrvaškim policistom bosta med turistično sezono na območju hrvaške Istre in nekaterih otokov pomagala dva slovenska policista.

Njuna glavna naloga bo pomoč slovenskim turistom, je po današnjem sprejemu obeh policistov povedal direktor policije Janko Goršek. Eden od njiju bo deloval v Pulju in v Poreču, drugi pa na Krku in Lošinju.

Nudila bosta pomoč slovenskim turistom Goršek je pojasnil, da s to napotitvijo policija udejanja dogovor, ki sta sklenila z ravnateljem hrvaške policije. Ključna naloga dveh policistov bo torej pomoč slovenskim turistom, če se bodo ti znašli v kakršnih koli težavah, denimo na področju prometne varnosti, kršitev javnega reda in miru ali če bodo oškodovanci kaznivih dejanj. Prav tako bosta zadolžena za čim prejšnjo vzpostavitev kontakta s Slovenijo, če bo to potrebno.

Direktor policije verjame, da bo tudi sama neposredna prisotnost policistov v slovenskih uniformah imela "pozitiven predznak med našimi turisti". Komunikacija s slovenskima policistoma, ki bosta delovala na območju Istre in nekaterih hrvaških otokov, bo potekala preko dežurnih policistov na operativno-komunikacijskih centrih.

Policista bosta sicer v slovenskih uniformah, ne bosta pa oborožena in tudi vsi ukrepi bodo pristojnost hrvaških policistov. Bistvena naloga bo torej pomoč turistom. Policija bo njuno delo budno spremljala in na podlagi tega sprejela tudi odločitev, kako bodo takšne aktivnosti potekale v naslednji turistični sezoni, je povedal Goršek.

Hrvaški policisti pozimi v Sloveniji? Kot je dodal, sta se z ravnateljem hrvaške policije že pogovarjala tudi o možnosti, da bi hrvaški policisti v zimski sezoni prišli v Slovenijo oz. da bi delovali na slovenskih smučiščih. Prav v teh dneh se bosta znova sestala in dogovor o tem bo po besedah Gorška sklenjen kmalu. Možnost omenjenega sodelovanja bo tema pogovora na tradicionalnem srečanju med šefoma policij pred turistično sezono, ki bo 7. julija v Malinski na Krku, so pojasnili na policiji.

Policijski inšpektor Antonio Jeseničnik iz Policijske postaje Ljubljana Bežigrad bo 15 dni deloval v Pulju, 15 dni pa v Poreču. Dosti slovenskih državljanov se na Hrvaškem po njegovih besedah namreč znajde v vlogi oškodovanca kaznivih dejanj, denimo vlomov. "Pričakujem čim več dela na terenu, čim več stika z ljudmi," je poudaril in dodal, da je sodelovanje s hrvaškimi kolegi zlasti v zadnjem času na visoki ravni.

Vodja policijskega okoliša iz Policijske postaje Ptuj Janez Rojko pa bo 15 dni deloval na Krku, 15 dni pa na Lošinju. Poudaril je, da se veseli zlasti spoznavanja načina dela hrvaških policistov.

Na hrvaškem tudi srbski, avstrijski in nemški policisti Slovenska policista bosta plačana na podlagi slovenske delovnopravne zakonodaje, dobila pa bosta še sorazmeren delež tujih dnevnic, saj jima bo Hrvaška krila stroške namestitve in prehrane, so sporočili s slovenske policije. Hkrati so še pojasnili, da je bila možnost sodelovanja ponujena policijskima upravam Ljubljana in Maribor, ki sta na podlagi določenih strokovnih usmeritev izbrali policista, njuna odločitev za sodelovanje pa je temeljila na prostovoljnosti.

Hrvaškim policistom bodo sicer med turistično sezono v hrvaški Istri pomagali tudi kolegi iz Srbije, Avstrije in Nemčije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin