Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
12.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 12.16

8 let, 5 mesecev

Slovenska policija je bila obveščena o aretacijah na Finskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje, so o preiskavi, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe, sporočili s slovenske policije.

Na policiji so tudi potrdili, da so bili o aretaciji obveščeni s strani finskega Interpola. Policija ne daje izjav o morebitni preiskavi v Sloveniji Policija pa ne more potrjevati ali zanikati, da zoper posameznike zbira obvestila v zvezi sumov kaznivih dejanj ali razkrivati posamezne aktivnosti v morebitnih predkazenskih postopkih, ker bi to lahko škodovalo samemu interesu nadaljnjih postopkov, so pojasnili v sporočilu za javnost. "Iz navedenih razlogov odgovorov na vprašanja o morebitni aktivnosti v tej zvezi v Sloveniji, ne moremo podati," zaključujejo.

Krkovič: Obisk pri Pavčku absolutno nepomembna stvar Brigadir Tone Krkovič je potrdil, da je obiskal predsednika uprave skupine Viator&Vektor Zdenka Pavčka. Kot je dejal, gre za nek dogodek iz preteklosti, ki se ga bledo spomni, da pa ga namerava v podrobnostih še rekonstruirati. Poudaril je, da gre za "absolutno nepomembno stvar" in zavrnil navedbe, da naj bi lobiral za Patrio. Obisk Pavčka je bil po Krkovičevih besedah čisto normalno službeno opravilo, o čemer je bil obveščen tudi tedanji načelnik generalštaba SV Ladislav Lipič.

Krkovič gradiva s komisije še ni uspel preučiti Na novinarsko vprašanje, kako komentira navedbe Pavčka, da naj bi mu z Darkom Njavrom na srečanju dala vizitke s pomembnimi pojasnili, pa je Krkovič dejal, da do tega trenutka gradiva s komisije še ni uspel preučiti. Kot je pojasnil, ne želi komentirati izjav, za katere ni prepričan, da so bil izrečene. Dejal je še, da bo o tej temi več povedal v petek ob proslavi ob 18. obletnici manevrske strukture.

Predsednik uprave skupine Viator&Vektor Zdenko Pavček je v torek pred t.i. Cviklovo preiskovalno komisijo med drugim povedal, da sta ga pred izbiro najboljšega ponudnika na razpisu obiskala Tone Krkovič in Darko Njavro in mu v roke potisnila dve vizitki, s pojasnilom koga naj pokliče, če želi, da bodo dobili posel. Tega, kot je dejal, ni storil.

Njavro navedbe zavrača Darko Njavro je kmalu zatem takšne navedbe zavrnil. Pojasnil je, da nikoli ni imel sestanka s Pavčkom, res pa sta se enkrat s Krkovičem skupaj oglasila pri Pavčkovem pomočniku Igorju Zajcu, ki ga Krkovič pozna še iz časov osamosvojitve. Po Njavrovih besedah ju je Zajec pred obiskom večkrat povabil za kavo, zato sva se tokrat odzvala na povabilo.

Ob obisku sta se, kot je dejal, na predlog Zajca mimogrede oglasila še pri Pavčku, ki je v pogovoru omenil tudi razpis ministrstva in oklepnike. "Dejal nama je, da bi morala oklepnike delati Slovenija. Krkovič pa mu je odgovoril, da po njegovem Slovenija ne potrebuje ne slovenskih, ne čeških in ne finskih patrij, ampak bi morali najprej vojakom kupiti uniformo in čevlje," je dejal Njavro. Dodal je še, da ne pozna nikogar iz Patrie in da tudi nikoli ni sodeloval z nikomer iz tega podjetja.

Peče: Pričakujemo Erjavčevo razrešitev V poslanski skupini Lipa od premiera Janeza Janše pričakujejo, da bo obrambnega ministra Karla Erjavca zaradi njegove vloge pri nakupu finskih oklepnikov Patria razrešil, je v javnem pozivu premieru zapisal predsednik Lipe Sašo Peče. V času do konca mandata pa v Lipi pričakujejo, da bo Janša sam opravljal ministrske posle.

Kot je zapisal Peče, "plačniki bojnega sistema ugotavljamo, da beseda ministra za obrambo gospoda Karla Erjavca velja manj kot nič". Pri tem navaja, da oklepniki 8x8 niso bili dobavljeni z vso konfiguracijo in da je tajnost podatkov posla kot tudi posrednika Rotisa zahtevala slovenska stran. Peče dodaja še, da "o transparentnosti posla pričajo aktivnosti finskega preiskovalnega organa".

Peče meni tudi, da se Slovenija oborožuje, kot velevajo pravila Nata za tiste članice, "ki morajo v interesu mednarodne trgovine z orožjem poskrbeti za reciklažo tistega orožja, ki je že v zasnovi namenjen nevojaškim ciljem, tj. finančnim transakcijam in provizijam". Premiera zato Peče sprašuje tudi, katere so vse zaveze Slovenije do Nata

Dolinar: Pri izboru oklepnikov smo sledili interesom vojaka Komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, nadaljuje v torek prekinjeno sejo. Kot prvi je pred komisijo stopil nekdanji v.d. generalnega direktorja direktorata za logistiko na Morsu Damijan Dolinar, katerega zaslišanje je bilo v torek zaradi nesklepčnosti prekinjeno. Povedal je, da je bil izbor oklepnikov narejen v skladu z interesi vojaka.

Gorenje: Montaža oklepnikov v Šoštanju poteka po načrtih Proizvodnja in montaža oklepnikov v Šoštanju potekata v skladu oz. pred terminskim načrtom, so sporočili iz Gorenja, ki sodeluje v projektu dobave oklepnikov patria za Slovensko vojsko. V Gorenju nimajo informacij o pogodbenih obveznostih med partnerji v projektu in naročnikom oklepnikov, ministrstvom za obrambo.

Ne spreglejte