Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
16.05

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanska banka

Petek, 4. 9. 2015, 16.05

3 leta, 4 mesece

Slovenija podpisala poravnavo tudi z Emino Ališić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državno pravobranilstvo je danes v imenu Slovenije podpisalo prijateljsko poravnavo s pritožnico Emino Ališić v zadevi poplačila vlog deviznih varčevalcev.

Podpis poravnave je pomemben korak na poti k izvršitvi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, so sporočili z ministrstva za finance.

Ob tem so dodali, da je kljub temu, da je Slovenija svoje obveznosti iz naslova individualnih ukrepov izpolnila s tem, ko je pritožnikom v roku izplačala odškodnino za nepremoženjsko škodo, postopek pred omenjenim sodiščem še vedno odprt, in sicer v delu, ki se nanaša na plačilo premoženjske škode. To predstavlja še neizplačana devizna vloga pritožnice, ki jo je imela pri Ljubljanski banki, Glavna podružnica Sarajevo, po stanju na dan 31. december 1991, skupaj z obrestmi. S podpisom poravnave je rešeno tudi to vprašanje.

Signal, da je zakon pravičen "Današnji podpis poravnave Slovenijo še bolj utrjuje v prepričanju, da je rešitev iz zakona pravična in poštena ter da sta jo kot tako pripoznala tudi oba pritožnika, ki sta imela svoje devizne vloge pri nekdanji Glavni podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu. To predstavlja tudi pomemben signal ostalim varčevalcem, da je zakon pravičen in da bodo njihove devizne vloge na podlagi zakona pravično poplačane. Poravnava in strinjanje z določbami zakona obeh prvotnih pritožnikov sta pomembna tudi za Svet ministrov Sveta Evrope, ki bo ocenjeval izpolnjevanje sodbe s strani Slovenije," je ministrstvo za finance še zapisalo v sporočilu za javnost.

Slovenija je že v četrtek podpisala poravnavo z Azizom Sadžakom, danes pa je sledil podpis tudi z Emino Ališić, ki je ena izmed treh pritožnikov, ki so vložili pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi nezmožnosti razpolaganja z deviznimi vlogami po razpadu nekdanje SFRJ.

Ne spreglejte