Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 11. 2013,
17.49

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 11. 2013, 17.49

7 let, 11 mesecev

Slovenija najbolj radodarna, Snowden pripravljen "žvižgati" Nemcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija, ki se pogosto omenja kot država, ki bo potrebovala pomoč, je bila glede na svoj BDP lani najbolj radodarna med vsemi evrskimi državami. V absolutnem smislu je največ prispevala Nemčija.

Slovenija ja v mehanizme za reševanje evra lani prispevala za 972 milijonov evrov poroštev oziroma 2,8 odstotka BDP-ja, medtem ko je Nemčija prispevala za 56,09 milijarde evrov, kar je absolutno največ, a predstavlja "le" 2,1 odstotka nemškega BDP.

Večina Slovencev, trije od štirih, kot je razkrila anketa Episcentra, podpira zvišanje minimalne plače v Sloveniji, ki trenutno znaša 783,66 evra bruto. Medtem ko sindikalisti pravijo, da je minimalna plača branik pred revščino in izkoriščanjem, pa so delodajalci prepričani, da zavira konkurenčnost gospodarstva, nekateri gospodarstveniki pa so prepričani, da določitev minimalne plače ni potrebna.

Prvi november je v Sloveniji državni praznik, na katerega se spominjamo vseh tistih, ki jih ni več med nami. Slovenski državni vrh na čelu s predsednikom Borutom Pahorjem in premierko Alenko Bratušek se je padlim v vojni za Slovenijo, padlim v NOB in žrtvam prve svetovne vojne poklonil s polaganjem vencev.

Slovenci se pokojnim poklanjamo z obiskom pokopališč in prižiganjem sveč. Ob dnevu spomina na mrtve smo se pogovarjali z zdravnico družinske medicine, ki se je kot prva in doslej edina pri nas lotila fenomena obsmrtnih izkušenj v doktorski dizertaciji.

Medtem ko v Sloveniji 1. novembra obiskujemo grobove in na njih prižigamo sveče, pa imajo v nekaterih državah drugačne navade. V Mehiki tako ob grobovih prirejajo kar piknike.

Katoliška Cerkev 1. novembra praznuje dan vseh svetih, poljski nadškof iz Lodza pa se je ob tem obregnil ob noč čarovnic (Halloween), ki jo je označil za "globoko protikrščansko praznovanje."

Če je praznovanje noči čarovnic v Vatikanu nezaželeno, pa je vsako leto bolj priljubljeno v Sloveniji in med slovenskimi estradniki, ki so se po zgledu holivudskih kolegov preobrazili v strašljive like.

V svetu najbolj odmeva srečanje ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna z nemškim parlamentarcem Hans-Christianom Ströbelejem. Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je Nemcu, ki ga je obiskal v Moskvi, predal v pismo, v katerem izraža pripravljenost sodelovati z nemškimi oblastmi in jim pomagati razčistiti vprašanja glede ameriškega prisluškovanja nemškim politikom, med njimi tudi kanclerki Angeli Merkel.

Na Sportalu so preverili, kako poteka gradnja skakalnega dela nordijskega centra v Planici, kjer dela potekajo bolj ali manj po načrtu.

Ne spreglejte