SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija in Srbija sta se dogovorili o poteku "razmejitvene črte"

3

termometer

Slovenija je v Rimu prevzela rezidenco nekdanje SFRJ, ki ji je bila leta 2006 dodeljena po sporazumu o nasledstvu. Objekta stojita v parku na eni najboljših lokacij v italijanski prestolnici.

Kot so pojasnili, je do primopredaje prišlo, potem ko sta zunanja ministra Slovenije in Srbije Karl Erjavec in Ivan Mrkić na skupni seji vlad 2. oktobra v Beogradu o tem podpisala pismo o nameri. S tem sta razrešila večletno nesoglasje glede razdelitve pripadajočega zemljišča, na katerem stoji rezidenca, in postavila temelje za realizacijo primopredaje objekta na temelju prijateljskega sodelovanja med državama ter iskanja kompromisne, za obe državi zadovoljive rešitve.

Do primopredaje bi sicer na podlagi resolucije predstavnikov držav naslednic moralo priti najkasneje do 31. avgusta 2011, a se to ni zgodilo zaradi nestrinjanja med Slovenijo in Srbijo glede velikosti pripadajočega zemljišča.

Zaključeno pomembno odprto nasledstveno vprašanje Od predstavnikov Srbije je rezidenco v Rimu prevzela posebna komisija zunanjega ministrstva, ki jo je vodil generalni sekretar ministrstva Tomaž Kunstelj. Komisiji sta na terenu tudi dokončno dogovorili potek razmejitvene črte, ki v skladu z dogovorom med ministroma obema objektoma - rezidenci in objektu v srbski lasti - zagotavlja funkcionalnost in samostojnost. S tem dejanjem se je uredilo in zaključilo pomembno odprto nasledstveno vprašanje med državama, so še sporočili z MZZ.

Objekta stojita v parku na eni najboljših lokacij v italijanski prestolnici.

S tem je Slovenija prevzela zadnje diplomatsko-konzularno predstavništvo nekdanje SFRJ, ki ji je pripadlo v okviru leta 2006 razdeljenih 45 objektov v državah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

V tem okviru je Slovenija že prevzela veleposlaništvo v Washingtonu in konzulat v Milanu, leta 2011 pa je na Slovenijo uradno prešlo tudi lastništvo generalnega konzulata v Celovcu, ki ga je uporabljala že od osamosvojitve. Kot je pojasnil slovenski visoki predstavnik za nasledstvo Rudi Gabrovec, so se države naslednice doslej dogovorile o razdelitvi že okoli 80 diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ.

Srbija mora še razkriti dodatna predstavništva Ob omenjenih so Sloveniji pripadla še predstavništva v tanzanijskem Dar es Salaamu, Maroku, Maliju in Braziliji, a do primopredaje še ni prišlo. Države morajo razdeliti še okoli 50 predstavništev, pri čemer bo glede na 16-odstotni delež Sloveniji pripadlo še med pet do sedem poslopij.

Ob tem mora Srbija še razkriti predstavništva, ki niso bila zavedena ob podpisu sporazuma o nasledstvu leta 2001. Gre za vojaška predstavništva v tujini, stanovanja in nekaj zemljišč, ki so bila last SFRJ. K temu se je sicer Beograd zavezal že leta 2009 na zadnjem sestanku visokih predstavnikov, a doslej tega še ni storil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin