Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
9.55

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost poplave donacija BISOL Group PR članek

Sreda, 6. 3. 2024, 9.55

1 mesec, 2 tedna

Skupina BISOL Group preučuje možnost namenske donacije državi za vzpostavitev varnih razmer na reki Savinji

Oglasno sporočilo
Bisol sončna elektrana, podjetje Aplast | Foto BISOL Group

Foto: BISOL Group

Skupina BISOL Group je v lanskoletni uničujoči poplavi utrpela 34 milijonov škode in bila ena najbolj prizadetih. Zaradi še neuresničenega interventnega zakona za odpravo posledic poplav v gospodarstvu v skupini BISOL Group preučujejo smotrnost namenske donacije državi za vzpostavitev varnih razmer na reki Savinji.

Država je od prvotno obljubljenega 80-odstotnega nadomestila zdaj pristala na zgolj 45 odstotkih povračila škode za pomoč po poplavah. Razlika v nadomestilu je velika in bo imela pomemben vpliv pri nadaljnjem razvoju proizvodne dejavnosti ter ustvarjanju novih delovnih mest na Slovenskem.

Po hitrem uvodnem odzivu države po vodnih ujmah do zdaj na žalost še ni znanih informacij o nadomestni in nadomestitveni gradnji. Pristojno ministrstvo je ob številnih obiskih zagotovilo, da je 80-odstotno povračilo škode že usklajeno, vendar se je od takrat nadomestilo znižalo najprej na 60, nato na 50 ter naposled na 45 odstotkov.

Zaradi več desetletij trajajočega zanemarjanja rek je država odgovorna povrniti škodo. Ob urejenih rečnih strugah se brežine ne bi sesedale. Zaradi neodstranjenih naplavin je trenutna poplavna ogroženost višja kot pred lanskim avgustom. Ker zakonodaja posameznikom prepoveduje urejanje rek, lokacija v bližini skupine BISOL Group pa za sanacijo ni predvidena vse do leta 2028, v skupini preučujejo možnosti namenske donacije državi za vzpostavitev varnih razmer na reki Savinji.

Bisol_mar24 | Foto: BISOL Group Foto: BISOL Group

Po prvih ocenah se zdi donacija v višini 55 odstotkov od prihodnje nastale škode primerna. V primeru nadomestila, nižjega od 45 odstotkov, bi bila lahko donacija še višja. Višina donacije bi bila torej čim višja, bolj je reka zanemarjena in več škode lahko povzroči.

Dr. Uroš Merc, predsednik skupine BISOL Group, ob tem dodaja: Z večmilijonsko donacijo državi bi si zagotovili nadaljnji razvoj poslovanja brez občutka ogroženosti, širši skupnosti ob reki Savinji pa varno bivanje in nova delovna mesta za skupni boljši jutri.

V skupini BISOL Group poudarjajo, da se želijo zaščititi pred morebitnimi ponovnimi poplavami. Zavarovanje zaradi višine premije, ki vključuje poplavno tveganje, ni ekonomično. Sanacija reke v lastni režiji ni dovoljena. Edina možnost je selitev na drugo lokacijo, kar pomeni 20 milijonov evrov dodatnih naložb. Namesto razvoja in novih delovnih mest se zdi pomoč državi še najboljša rešitev. Če je prav, da pomoč prejmejo oškodovanci, morajo v trenutnih razmerah oškodovani pomagati odgovornemu za škodo.

Naročnik oglasnega sporočila je BISOL Group.

Ne spreglejte