Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
10.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SMC minimalna plača sindikati

Četrtek, 10. 9. 2015, 10.18

7 let, 12 mesecev

Sindikati vložili podpise za zakonske spremembe glede minimalne plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sindikati so danes v DZ vložili potrebne podpise v podporo zakonski noveli za spremembo definicije minimalne plače. Kot so povedali ob vložitvi, pričakujejo podporo poslancev.

Sedem reprezentativnih sindikalnih central - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Neodvisnost, Pergam, Altenativa, Solidarnost, KS 90 in konfederacija sindikatov javnega sektorja - je v DZ vložilo 11.000 overjenih podpisov podpore, skupno so jih zbrali več kot 12.000, potrebnih 5000 podpisov so zbrali v dveh dneh.

"Smo zadovoljni. Naredili smo tisto, kar lahko in moramo, da bi odpravili veliko krivico, ki je vgrajena v ta zakon - da tisti, ki delajo ponoči, ob nedeljah ali praznikih in imajo minimalno plačo, nimajo pravice do dodatkov, pravice, ki gre vsem ostalim," je pred vložitvijo dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

"Upamo, da bo v DZ prevladal razum, da se bo oblikovala večina, ki bo predlog vseh sedmih sindikalnih central podprla," je dodal.

Koalicija usklajena za podporo spremembe zakona Koalicija se je danes uskladila in se strinja, da je treba izenačiti pravice delavcev do plačila, ne glede na to, ali dobivajo minimalno plačo ali višje, je pred DZ povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. "To pomeni, da bomo koalicijsko podprli ta predlog in obravnavo pospešili," je napovedala. Prva obravnava bo tako predvidoma v okviru septembrske redne seje DZ.

"Treba je izenačiti pravice vseh delavcev do enakega plačila iz dela, zavedamo pa se, da to lahko prinaša določene negativne posledice za gospodarstvo, zato smo pospešili obravnavo paketa ukrepov, ki bodo omogočali tudi nadaljnji razvoj in spodbude za gospodarstvo," je še dodala.

"Vsak glas podpore je dobrodošel. Upamo, da se bo oblikovala večina in dala dobro sporočilo vsem, ki trpijo to krivico," pa je napoved podpore koalicije pospremil Semolič.

SMC bo podprla spremembe glede minimalne plače Poslanci SMC "odločno" podpirajo spremembe definicije minimalne plače, kot jih predlagajo sindikati. Zdajšnja ureditev namreč ni pravična, je na novinarski konferenci dejal poslanec Saša Tabaković.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je opozoril, da bo treba paziti, da se ob tem ne bo zmanjšala konkurenčnost.

Kot je povedal Koprivnikar, bodo, da bi se izognili zmanjšanju konkurenčnosti, pripravili paket ukrepov, ki bo vključeval davčno razbremenitev dela, boljše poslovno okolje in ureditev udeležbe delavcev pri dobičku.

ZL podpira sindikate Tudi v ZL so pritrdili pogledom sindikatov. Obenem so ponovili stališče, da mora biti predlagano izvzetje dodatkov le začetni korak, saj je treba iz definicije minimalne plače izvzeti vse dodatke, tako da bo minimalna plača osnovno plačilo za osemurni delavnik v normalnih delovnih pogojih. To bodo v ZL pri obravnavi predloga novele v DZ tudi predlagali. Opozorili so še, da zaradi prekarizacije dela številni delavci sploh niso upravičeni do minimalne plače. Tisti, ki delajo preko avtorskih pogodb, s. p., študentskih napotnic in drugih prekarnih oblik dela, nimajo skoraj nobenih delavskih pravic. NSi opozarja na neskladje s socialnim sporazumom V NSi medtem pravijo, da je ureditev minimalne plače v Sloveniji rezultat dogovarjanja med socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. V tem kontekstu je pobuda za spremembo minimalne plače po njihovem mnenju sicer umestna, a ni usklajena z vsemi preostalimi socialnimi partnerji. To pa pomeni, da ni v skladu z dogovorjenim socialnim sporazumom za obdobje 2015–2016. V SDS se medtem za zdaj o predlogih sindikatov še ne bodo opredeljevali. GZS: Kratko bodo potegnili gospodarstvo in delavci Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je presenečena nad odločitvijo stranke SMC, da bo podprla predlog sprememb definicije minimalne plače. Opozarja, da bodo lahko ogrožena številna delovna mesta in obstoj podjetij ter da bodo v zameno za pristop k pogajanjem v javnem sektorju kratko znova potegnili gospodarstvo in delavci. Kritični so tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Trgovinski zbornici Slovenije.

Ne spreglejte