Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
6.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada sindikati varčevalni ukrepi

Sreda, 22. 5. 2013, 6.32

8 let

Sindikati javnega sektorja lahko podpisujejo anekse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo naj bi predvidoma danes sindikate povabilo k podpisom parafiranih aneksov h kolektivnim pogodbam. Čas za podpis naj bi imeli do petka.

Potem ko je DZ potrdil spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki jih je vlada uskladila s sindikati, bo ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo sindikate predvidoma povabilo k podpisom parafiranih aneksov h kolektivnim pogodbam. Čas za podpis naj bi imeli do petka.

Pričakovati je, da bodo anekse podpisali predstavniki vseh sindikatov, ki so jih v ponedeljek parafirali. Gre za anekse h kolektivnim pogodbam za javni sektor, za negospodarske dejavnosti ter panožnim kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev - vzgoje in izobraževanja ter zdravstva in socialnega varstva, pa tudi kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, za zdravnike in zobozdravnike, za kulturne dejavnosti in za raziskovalno dejavnost.

Ukrepi za znižanje plačne mase bodo začeli veljati s 1. junijem Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor je parafiralo 24 od 34 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti pa 25 sindikatov, deset pa ne. Eden od podpisnikov slednje je namreč še Visokošolski sindikat Slovenije, ki ne sodi med reprezentativne sindikate.

Vlada in 24 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so sicer v ponedeljek že podpisali minuli teden parafirana dogovor o varčevalnih ukrepih za letos in prihodnje leto ter stavkovni sporazum. Ker so poslanci v torek potrdili potrebne zakonske spremembe, bodo dogovorjeni ukrepi za znižanje plačne mase v javnem sektorju tudi dejansko začeli veljati s 1. junijem.

Ne spreglejte