Ponedeljek,
26. 8. 2024,
14.52

Osveženo pred

3 ure, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
SDH korporacija sindikat DARS

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 14.52

3 ure, 55 minut

Sindikat vodstvu Darsa očita poskuse ustrahovanja delavskih predstavnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Dars | Nad dogajanjem so ogorčeni tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, pod okrilje katere sodi Sindikat delavcev Darsa. "Namesto  da bi delodajalec zaradi velike podpore sindikatu prisluhnil upravičenim pričakovanjem zaposlenih, so pogajanja čez poletje praktično zaustavili in naj bi jih nadaljevali šele konec tega meseca, v tem času je delodajalec začel postopke zoper vidne predstavnike sindikata," so zapisali. | Foto STA

Nad dogajanjem so ogorčeni tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, pod okrilje katere sodi Sindikat delavcev Darsa. "Namesto da bi delodajalec zaradi velike podpore sindikatu prisluhnil upravičenim pričakovanjem zaposlenih, so pogajanja čez poletje praktično zaustavili in naj bi jih nadaljevali šele konec tega meseca, v tem času je delodajalec začel postopke zoper vidne predstavnike sindikata," so zapisali.

Foto: STA

Sindikat delavcev Darsa upravi družbe očita neprimerne metode zastraševanja in razkazovanja moči nad delavskimi predstavniki. Vodstvo pozivajo, naj nemudoma preneha z nedopustnimi praksami ter vzpostavi odprt in konstruktiven dialog za reševanje dejanskih težav, s katerimi se sooča podjetje. V Darsu očitke odločno zavračajo.

"Čeprav se naš sindikat zavzema za pravične in konstruktivne rešitve v korist vseh zaposlenih in družbe Dars, se soočamo z nezaslišanimi poskusi ustrahovanja, diskreditacije in sankcij vodstva," so danes v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu delavcev Darsa.

Posamezniki znotraj uprave po njihovih navedbah zahrbtno zlorabljajo službo za skladnost poslovanja in integriteto za obračunavanje z delavskimi predstavniki. "Takšno ravnanje je v popolnem nasprotju z načeli pravičnosti in integritete, ki bi morala biti temelj vsakega delovnega okolja, še posebej družb v državni lasti," so poudarili.

predor Šentvid
Avtomoto Dars za dokončanje šentviškega predora izbral Gorenjsko gradbeno družbo

Denar za delavce ostaja neporabljen

Med ključnimi težavami podjetja so izpostavili izredno slabo organizacijo, prenizke plače in pomanjkanje ustreznega kadra. "Kljub tem težavam že drugo leto zapored na postavki stroškov dela ostaja velik znesek neporabljenih sredstev, ki bi jih lahko namenili izboljšanju delovnih pogojev in plač zaposlenih," so zapisali.

Nad dogajanjem so ogorčeni tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, pod okrilje katere sodi Sindikat delavcev Darsa. "Namesto da bi delodajalec zaradi velike podpore sindikatu prisluhnil upravičenim pričakovanjem zaposlenih, so pogajanja čez poletje praktično zaustavili in naj bi jih nadaljevali šele konec tega meseca, v tem času pa je delodajalec začel postopke zoper vidne predstavnike sindikata," so zapisali.

Pergam: Opažamo grozljive poskuse zlorab

V Pergamu so, kot so dodali, seznanjeni z vsaj dvema postopkoma, pri čemer je najnovejši postopek usmerjen v izredno odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku, kar je še veliko bolj grozljiv poskus zatiranja sindikalnega delovanja, kot so bile v preteklosti zlorabe opozoril pred krivdnimi odpovedmi delovnega razmerja, na kar so slovenske sindikalne centrale večkrat opozarjali.

zastoj avtocesta
Novice Dars oddal vlogo za širitev štajerske avtoceste, za primorsko naj bi jo še ta mesec

Tako Sindikat delavcev Darsa kot Pergam vodstvo Darsa pozivata, naj nemudoma ustavi sporne postopke in pristopi h krepitvi socialnega dialoga.

"Prepričani smo namreč, da je grožnja z izredno odpovedjo oziroma izredna odpoved, če se bo zgodila, popolnoma neutemeljena, pravi razlog delodajalčevega postopanja je poskus utišanja, discipliniranja in celo uničenje sindikata, ne domnevne kršitve, ki naj bi jih posamezniki storili," so zapisali v Pergamu.

Pričakujejo, da bo k ravnanju skladno z akti, ki opredeljujejo korporativno upravljanje družb v državni lasti, in etičnim kodeksom vodstvo Darsa pozval tudi upravljavec kapitalskih naložb v državni lasti Slovenski državni holding (SDH). Od tega tudi pričakujejo, da bo v primeru nadaljevanja postopkov resno razmislil o zamenjavi vodstva Darsa.

"Dars je javna delniška družba, ki deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja. Vse posle vodi samostojno in neodvisno njena uprava, za imenovanje uprave, nadzor uprave ter poslovanja družbe pa je samostojno in neodvisno odgovoren njen nadzorni svet," so se na poziv sindikata odzvali v SDH.

Dars očitke odločno zvrača

V Darsu so očitke o izvajanju poskusov ustrahovanja delavskih predstavnikov, odločno zavrnili. "Uprava z vsemi socialnimi partnerji neprekinjeno vodi socialni dialog, v katerem si prizadeva ugoditi vsem zahtevam delavskih predstavnikov. Upravi je uspelo doseči dogovor z dvema od treh reprezentativnih sindikatov," so zapisali.

Potrdili so, da je bilo v zadnjem obdobju vloženih več prijav domnevnih kršitev s področja korporativne integritete, med katerimi se nekatere nanašajo tudi na predstavnike Sindikata delavcev Dars. Postopke s tega področja vodijo v službi za skladnost poslovanja in integriteto, ki deluje neodvisno, so dodali.

Postopki s področja korporativne integritete, ki se nanašajo na predstavnike sindikata, se obravnavajo v skladu z zakonom in internim aktom. "Postopki še niso zaključeni in jih zato ne moremo komentirati," so še zapisali in dodali, da so vsi razgovori potekali korektno in strokovno, kar po njihovih navedbah dokazuje tudi dejstvo, da je pri enem izmed njih sodeloval tudi predstavnik Pergama, na potek razgovora pa ni imel pripomb oziroma se je z izvedenimi procesnimi dejanji strinjal.

avtocesta
Novice Dars bo znova osvetlil avtoceste in hitre ceste
Protestni shod Šentilj
Novice Civilna iniciativa v Šentilju s protestnim sprehodom čez cesto za rešitev težav s prometom