SiolNET. Novice Slovenija
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vojakom se ob sklenitvi delovnega razmerja obetajo denarne nagrade

1,35

termometer

Slovenska vojska vojak
Foto: Bor Slana

Vlada je sprejela predloga zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski. S prenovo obrambne zakonodaje se po več kot 20 letih posodablja obrambni sistem in nadgrajujejo rešitve za razvoj Slovenske vojske. Novi zakon o službi v Slovenski vojski pa medtem celovito ureja vojaško službo za poklicne pripadnike, je sporočila vlada.

Zakonodaja med drugim prinaša dopolnjen sistem pravic za vojake po 45. letu starosti. Tako ohranja sistem pogodb za določen čas, po omenjeni starosti pa ima vojak pravico do zaposlitve v državni upravi ali pa do došolanja za civilni poklic oziroma do odpravnine.

Poleg tega ima vojak že med zaposlitvijo možnost napredovanja v podčastnika, to pa pomeni, da dobi tudi zaposlitev za nedoločen čas. Glede na zadnji kompromis v vladi je predvidena tudi dodelitev nagrade ob sklenitvi delovnega razmerja za pet oz. deset let.

Koalicija dosegla kompromis

Omenjene delovnopravne zadeve so po novem del zakona o službi v Slovenski vojski, medtem ko v zakonu o obrambi ostajajo le še nekatere določbe, ki so vezane na vse delavce na obrambnem področju. Poleg tega so v medresorskem usklajevanju v zakon o obrambi vnesli še nekatere druge manjše popravke, pri čemer je povečini šlo za usklajevanje z ostalo zakonodajo.

Koalicijski partnerji so sicer po več mesecih usklajevanj ravno danes dosegli kompromis glede zakonodaje. Sprva je bil namreč predviden dodatek k plačam vojakov za dva plačna razreda, danes pa so ga nadomestili z nagrado ob sklenitvi delovnega razmerja, ki bo ustrezala temu znesku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin