Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
10.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Natisni članek

Miro Cerar Anja Kopač Mrak Karl Erjavec

Torek, 14. 6. 2016, 10.38

6 let, 7 mesecev

Cerar: Poskus destabilizacije s strani DeSUS in SD neprimeren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Potem ko je DeSUS v ponedeljek napovedala podporo interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, se je koalicija danes sešla na več posvetih. Stranka SMC ne bo podprla interpelacije, saj gre za zlorabo tega instituta, je po pogovoru s poslanci SMC povedal premier Miro Cerar.

Ostro je obsodil prepir DeSUS in SD ter ga označil za poskus destabilizacije političnega prostora. Cerar pričakuje odgovornejšo držo in da bo koalicija ostala skupaj.

Premier je pojasnil, da Kopač Mrakovi za zdaj zaupa in poziva SMC, naj interpelacije ne podpre. A obenem od ministrice pričakuje, da bo v kratkem predložila v obravnavo na vladi nekatere pomembne zakone, s katerimi predolgo odlaša, ter da bo izvedla nekatere pomembne spremembe na njenem področju.

"Če bo ministrica pričakovanja izpolnjevala, bo šla vlada z njo naprej, če ne, bom moral čez čas sam ponovno premisliti, kakšno stališče zavzeti kot premier," je napovedal Cerar.

"Ne razumem, zakaj se DeSUS, poigrava s tem institutom"

Povedal je, da mu DeSUS in njen predsednik Karl Erjavec v zadnjih dneh nista predložila nobenega novega razloga ali dejstva, ki bi opravičevala spremembo stališča do interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zato ne razume, zakaj se DeSUS, ki je zadnji hip napovedala podporo interpelaciji, poigrava s tem institutom.

Spomnil je, da je prvak SD Dejan Židan govoril o kravjih kupčijah, ob čemer Cerar tudi sam ocenjuje, da se te dogajajo. "To je poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije v času, ko naša vlada dosega dobre rezultate in imamo vse pogoje, da gremo naprej v ključne spremembe," je bil oster. Poskus destabilizacije je po njegovih besedah povsem neprimeren. SMC mora po njegovem mnenju prevzeti odgovornost, da odgovorno vodi vlado naprej in zagotavlja stabilnost.

Predsednik vlade pričakuje, da bo koalicija ostala skupaj ter da bodo vse tri stranke delale odgovorno in za razvoj Slovenije, tako, da bo politični prostor stabilen. "Nobena od strank nima razloga, da bi zapustila koalicijo," ugotavlja. Po njegovih besedah koalicija deluje zelo dobro in bi bilo porušiti to politično stabilnost povsem neodgovorno.
 

Po besedah Anje Kopač Mrak obstaja možnost, da jo bo premier pozval k odstopu. | Foto: Matej Leskovšek Po besedah Anje Kopač Mrak obstaja možnost, da jo bo premier pozval k odstopu. Foto: Matej Leskovšek

 

Od partnerjev pričakuje odgovornejšo držo, takšno, kot jo po njegovem mnenju kaže SMC. Težko sicer ugiba, kot pravi, kakšen motiv je DeSUS vodil "v ta manever", so pa motivi lahko po njegovem mnenju očem prikriti.

Kot predsednik vlade tega, kot pravi, ne sme dovoliti. Cerar pričakuje, da bosta oba koalicijska partnerja spoznala, da sta šla tu predaleč, napovedal pa je tudi temeljit pogovor z Erjavcem po njegovi vrnitvi iz tujine.

Sicer pa je še ocenil, da vlagateljica interpelacije, stranka SDS, zlorablja usodo dveh dečkov v ozke politične namene, kar je neprimerno. SDS je namreč interpelacijo vložila po primeru odvzema dveh dečkov starima staršema.

Delam po svoji vesti

"Verjamem, da je socialno politiko možno peljati v konstruktivnem dialogu z vsemi partnerji. Sam stvari v državi ne moreš premakniti. Delam po svoji vesti. Če pa drugi, predvsem moji nadrejeni, menijo, da tega ne delam dovolj dobro in bi bilo možno delati drugače, je to stvar pogovora in dogovora," pa je pojasnila Anja Kopač Mrak.

SD: Ne pristajamo na kravje kupčije

Ministrica Anja Kopač Mrak uživa podporo SD tudi pri tem, da ne pristaja na kravje kupčije, pa je že pred koalicijskim srečanjem povedal prvak SD Dejan Židan. Kopač Mrakova pravi, da se z DeSUS večinoma strinjajo o politiki glede starejših in da za njihovo odločitvijo o podpori interpelaciji tičijo drugi razlogi, a ni želela pojasniti, na kaj oz. na kakšne kupčije jo napeljujejo.

   
Ne spreglejte