Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
17.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 17.38

8 let, 3 mesece

SDS skrbijo dolgi sodni postopki; PS: Ne bomo odgovarjali za napake iz preteklosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
DZ se je na zahtevo SDS seznanil s problematiko nadzora in ugotavljanja odgovornosti po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, sklepov pa ni sprejel.

Poslance SDS skrbijo težave zaradi dolgotrajnosti sodnih postopkov. Prepričani so, da je stečaj v razvitih državah normalen postopek, pri nas pa so stečajni postopki po njihovi oceni izenačeni s totalno likvidacijo in razprodajo podjetij.

V največji opozicijski stranki so zaskrbljeni tudi zaradi afere Prijatelji v stečaju, s katero naj bi se jasno pokazala naveza med stečajnimi sodniki in stečajnimi upravitelji, ter disciplinskih postopkov, ki so sledili, a niso pokazali nobenih nepravilnosti. To, da se ni zgodilo nič, se jim zdi nesprejemljivo.

Gorenak s prstom pokazal na Zalarja Vinko Gorenak je v imenu predlagateljev izredne seje izpostavil, da so bile spremembe insolvenčne zakonodaje, ki jih je uveljavil nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, slabe. V tej luči ga je zmotila ustanovitev Zbornice upraviteljev Slovenije, na katero je bil prenesen del pristojnosti ministrstva za pravosodje, tudi odločanje o disciplinskih postopkih zoper stečajne upravitelje.

Minister za pravosodje Senko Pličanič je danes povedal, da na področju učinkovitosti sodstva že beležijo nekatere pozitivne trende. Kot je ocenil, podpisana zaveza s sodstvom kaže pomembne rezultate na področju skrajševanja (tudi insolvenčnih) postopkov.

V zvezi z večjo preglednostjo in osebno odgovornostjo sodnikov je spomnil na sprejete spremembe zakonov o sodiščih in o sodni službi, ki so preoblikovale in okrepile nadzor nad delom sodnika in sodišč. Za večjo transparentnost delovanja dela sodnikov bo še letos spremenjenih med 10 in 15 zakonskih predpisov, je napovedal.

Kociprova pravi, da se v PS zavedajo obravnavanih problemov Branko Grims (SDS) je izpostavil, da slabo stanje slovenskega sodstva postaja najbolj kritičen slovenski razvojni problem. Ob tem je opozoril, da je Bruselj Sloveniji v zvezi s sodstvom dal več priporočil, ki naj bi jih izpolnila do konca septembra, a je naša država ta rok zamudila.

V koaliciji so medtem ugotavljali, da je bilo letos narejenih že precej korakov v smeri izboljšanja stanja na področju skrajševanja postopkov, insolvenčne zakonodaje in sodstva na splošno. Poleg tega se obetajo novi, so dodajali.

Maša Kociper (PS) je povedala, da se v PS zavedajo obravnavanih problemov, da pa PS vlado vodi šele pol leta ter zato ne bo prevzela odgovornosti za vse napake iz preteklosti. V PS si po njenih besedah energijo bolj kot za tovrstne seje želijo porabiti za urejanje drugih odprtih področij, ki potrebujejo spremembe. DZ mora delati resno na področjih, za katere je pristojen, ne pa se vmešavati v pristojnost drugih vej oblasti, je sklenila.

DZ ni sprejel nobenih sklepov, saj je odbor DZ za pravosodje dopoldne zavrnil štiri priporočila SDS o tem, kako naj se to področje izboljša.

Ne spreglejte