SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

 • Messenger
 • Messenger

SDS ponovno vložila novelo zakona o financiranju šolstva

0,45

termometer

šolstvo, pouk, učenci, šola
Foto: Getty Images

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vnovič vložila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju šolstva. Predlagajo, da se zasebnim šolam za javnoveljavni program zagotovi enako financiranje kot javnim šolam.

Novelo zakona, s katero bi spremenili financiranje izobraževanja, je junija pripravil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, a novela ni prestala parlamentarne procedure. Pikalo je predlagal, da bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne.

SDS: Pikalov predlog ni uresničeval ustavne odločbe

V SDS so ponovili stališče, da ta rešitev ne uresničuje odločbe ustavnega sodišča. "Predlog zakona ni uresničeval ustavne odločbe o prepovedi diskriminacije otrok v osnovnih šolah, temveč je bil korak v smeri poglabljanja segregacije šoloobveznih otrok v zasebnih šolah. Predlog zakona ni bil sporen samo z vidika pravne države, saj ni ugotovljenega neustavnega stanja odpravljal, temveč je neustavnost še poglabljal," so zapisali.

Kaj predlaga SDS

Z novelo zakona želijo omogočiti nediskriminatorno financiranje zasebnih osnovnih šol, so sporočili. V noveli tako predlagajo, da se zasebnim šolam, ki izvaja javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja, za izvedbo programa zagotavlja sredstva v enaki višini, kot jih država zagotavlja za izvajanje programa javne šole. 85 odstotno financiranje pa ohranjajo za glasbene in srednje šole.

Novela bi v veljavo stopila z začetkom leta 2020. Državni proračun bi predlagana rešitev stala 300.000 evrov na letni ravni, so v poslanski skupini povzeli podatke iz razprav v državnem zboru.

Ob vložitvi novele pa so opozorili tudi na položaj pomočnikov vzgojiteljev. V noveli predlagajo spremembo poimenovanja iz pomočnik vzgojitelja v vzgojitelja predšolskih otrok-pomočnik vzgojitelja. Takšne spremembe so bile že narejene v zakonu o vrtcih, navajajo.

Ob tem v besedilu novele ocenjujejo, da je "delitev na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo le vzgojitelji in na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo tudi pomočniki vzgojiteljev", nepotrebna.

Gre za peto novelo zakona o financiranju šolstva, ki jo je od 2015 z namenom uresničitve odločbe ustavnega sodišča pripravila poslanska skupina SDS.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • brane134 / 13.08.2019. ob 15:21 +3 0

  v redu, samo potem se moramo dogovoriti, kateri predmeti absolutno nimajo mesta v taki šoli.....bo šlo fantje?

  +3 0
 • umetnik1234 / 14.08.2019. ob 12:55 +2 0

  Zasebne šole ? To so privatne šole ! To je obrt, in kdo financira obrtnike, je jasno ! Sami se financirajo. SDS pa kot glavni "špetirmaher" v Sloveniji ne more iz svoje kože, da ne bi forsiral zadeve, ki so jasne samo njim. Po financiranju teh šol sledi pa obvezno verouk v javnih šolah, pa z malo sarkazma, ravnatelje bosta imenovala samoovoboditelj in F.R. , ki bo samo zaradi tega prišel iz Vatikana. Aja, pa papež pride na obisk, ker mu je Pahor obljubil veronauk v javnih šolah !

  +2 0
 • uporabnik51 / 13.08.2019. ob 20:31 +2 0

  Če se politika zanima za izobraževanje, so cilji obvezno politični. Predlagatelji, povejte jasno, kaj hočete, ne pa da zadevo zavijate v celofan javnega interesa. Bi šlo?

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin