Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2019,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Natisni članek

šolstvo SDS

Torek, 13. 8. 2019, 14.40

4 leta, 8 mesecev

SDS ponovno vložila novelo zakona o financiranju šolstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

šolstvo, pouk, učenci, šola | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vnovič vložila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju šolstva. Predlagajo, da se zasebnim šolam za javnoveljavni program zagotovi enako financiranje kot javnim šolam.

Novelo zakona, s katero bi spremenili financiranje izobraževanja, je junija pripravil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, a novela ni prestala parlamentarne procedure. Pikalo je predlagal, da bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne.

SDS: Pikalov predlog ni uresničeval ustavne odločbe

V SDS so ponovili stališče, da ta rešitev ne uresničuje odločbe ustavnega sodišča. "Predlog zakona ni uresničeval ustavne odločbe o prepovedi diskriminacije otrok v osnovnih šolah, temveč je bil korak v smeri poglabljanja segregacije šoloobveznih otrok v zasebnih šolah. Predlog zakona ni bil sporen samo z vidika pravne države, saj ni ugotovljenega neustavnega stanja odpravljal, temveč je neustavnost še poglabljal," so zapisali.

Kaj predlaga SDS

Z novelo zakona želijo omogočiti nediskriminatorno financiranje zasebnih osnovnih šol, so sporočili. V noveli tako predlagajo, da se zasebnim šolam, ki izvaja javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja, za izvedbo programa zagotavlja sredstva v enaki višini, kot jih država zagotavlja za izvajanje programa javne šole. 85 odstotno financiranje pa ohranjajo za glasbene in srednje šole.

Novela bi v veljavo stopila z začetkom leta 2020. Državni proračun bi predlagana rešitev stala 300.000 evrov na letni ravni, so v poslanski skupini povzeli podatke iz razprav v državnem zboru.

Ob vložitvi novele pa so opozorili tudi na položaj pomočnikov vzgojiteljev. V noveli predlagajo spremembo poimenovanja iz pomočnik vzgojitelja v vzgojitelja predšolskih otrok-pomočnik vzgojitelja. Takšne spremembe so bile že narejene v zakonu o vrtcih, navajajo.

Ob tem v besedilu novele ocenjujejo, da je "delitev na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo le vzgojitelji in na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo tudi pomočniki vzgojiteljev", nepotrebna.

Gre za peto novelo zakona o financiranju šolstva, ki jo je od 2015 z namenom uresničitve odločbe ustavnega sodišča pripravila poslanska skupina SDS.

Ne spreglejte