Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 13.54

8 let

SD podpisali sporazum o sodelovanju s SEG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SD Borut Pahor in predsednica Stranke ekoloških gibanj Slovenije (SEG) Marinka Vovk sta danes podpisala sporazum o sodelovanju med strankama.

"Sporazum ohranja stranki kot avtonomni politični sili, ki pa se odločata za skupen nastop na jesenskih volitvah," je pojasnil Pahor. Tako naj bi na listah SD nastopili tudi kandidati SEG. "Slovenska politična mavrica potrebuje zeleno barvo" Kot je po podpisu sporazuma dejal Pahor, so prepoznali skupno potrebo, da združijo moči in v slovensko politiko vnesejo nekaj več zelene barve, kot jo je ta premogla v zadnjem desetletju. Pahor ugotavlja, da "to zeleno barvo slovenska politična mavrica potrebuje, če želimo uveljaviti cilj, ki nam je skupen, tj. trajnostni razvoj". "Pogovori so šli predvsem v smeri, da postane parlament bolj zelen, da dobimo vsebine, ki bodo resnično povečale kakovost življenja," je poudarila Vovkova, ki je s Socialnimi demokrati sodelovala že pri pripravi alternativnega vladnega programa, saj je prevzela vodenje njihovega strokovnega odbora za okolje in prostor.

Izzivi tudi pri varovanja voda in prometa

Med pomembnimi izhodišči za oblikovanje skupne okoljske politike je med drugim omenila prizadevanja za varčno družbo, ki bo reciklirala odpadke, ki ne bo imela visokih izpustov toplogrednih plinov in bo bolj varčna tudi pri porabi energije. Ogromno izzivov pa vidijo tudi na področjih varovanja voda in prometa. Vendar Vovkova poudarja, da "ekologija ne sme postati ovira, ampak izziv".

V SEG pa opozarjajo, da za odpadke ni poskrbljeno. Prepričani so tudi, da za samo prihodnost Slovenije ne potrebujemo več jedrske energije. Najprej je treba izkoristiti vse možnosti varčevanja, povečati pa je treba tudi uporabo alternativnih virov energije, je pojasnila Vovkova.

SEG naj bi sicer s svojimi kandidati na listah SD nastopila tam, kjer bodo imeli boljše kandidate, takšne, ki imajo v svojih okoljih večjo avtoriteto in ugled, je pojasnil predsednik SD in kot najpomembnejši kriterij izpostavil izvoljivost kandidatov.

Ocene političnih delnic SD nekoliko precenjene S položajem stranke v javnomnenjskih raziskavah je Pahor zadovoljen. Kot je dejal, je že pred meseci povedal, da so po njegovem mnenju "ocene političnih delnic SD nekoliko precenjene". Meni, da se "sedaj bližamo njihovi realni vrednosti". Ambicija pa je, da jih v prihodnjih mesecih stvarno okrepijo.

Kot je pojasnil, so na nedavnem zasedanju vodstva SD na klavzuri razpravljali tudi o kriterijih za morebiten vstop v koalicijo po volitvah. Kot je dejal, so nekatere stvari in programske smernice sorodne ali podobne tistim stranke premiera Janeza Janše, a so tudi takšne, kjer se razlikujejo. "Njegovo politično ravnanje, zlasti v zadnjem letu, pa je ponovilo vzorec političnega obnašanja, ki je po našem mnenju za Slovenijo slab," je dodal predsednik SD.

Ne spreglejte