Ponedeljek,
5. 11. 2018,
6.32

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

poplave neurje Tržič Koroška

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 6.32

5 let, 5 mesecev

Na delih Koroške poškodovanih tudi do 80 odstotkov dreves #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Močan veter je prejšnji teden samo v državnih gozdovih po prvih ocenah poškodoval med 90 in sto tisoč kvadratnih metrih. Največ škode ja bilo na območju Postojne in Maribora. Škodo na Koroškem, kjer je veter uničil več zasebnih gozdov, si je ogledala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Močan veter je prejšnji teden samo v državnih gozdovih po prvih ocenah poškodoval med 90 in sto tisoč kubičnih metrih. Največ škode ja bilo na območju Postojne in Maribora. Škodo na Koroškem, kjer je veter uničil več zasebnih gozdov, si je danes ogledala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Vetrolom je na območju Postojne po ocenah poškodoval 40 tisoč kubičnih metrov gozdov, s katerimi gospodari družba Slovenski državni gozdovi (SiDG). Na območju Maribora je bilo poškodovanih 35 tisoč kubičnih metrov, na območju Kočevja 15 tisoč in Ljubljane približno deset tisoč.

Na Koroškem večja škoda v zasebnih gozdovih

Velika škoda je tudi na Koroškem, na območju Črne na Koroškem je koncentracija poškodovanih gozdov celo največja. Vetrolom je namreč poškodoval kar 20 tisoč kubičnih metrov gozdov. Škoda je največja na območju Koprivne, Olševe in Ludranskega vrha, kjer je poškodovanih tudi do 80 odstotkov dreves.

Jelendol Dovžanova soteska
Novice V opustošenem Jelendolu tudi zametki optimizma #foto #video

"Po ogledu terena smo vsi presenečeni nad povzročeno škodo," je v izjavi za medije ocenila Pivčeva. Lastnikom gozdov bodo skupaj s pristojnimi službami po njenih besedah skušali pomagati po najboljših močeh, med drugim v smeri čim hitrejše sanacije, saj v nasprotnem primeru gozdove lahko spomladi ogrozi tudi podlubnik. Sanacije namreč lastniki ne bodo zmogli sami, brez ustrezne strojne opreme. "Nato bomo preverili tudi možnosti v smeri ponovnega zasajevanja," je načrte orisala ministrica. Postopek zaraščanja bo sicer dolgotrajen.

Se obeta interventni zakon?

Pivčeva ne izključuje možnosti, da bi lastnikom pomagali tudi z interventim zakonom. Čeprav je bil ta letos že sprejet, ministrica meni, da bi ga bilo treba razširiti. "Žal je narava takšna, da se bodo takšne zadeve dogajale tudi v prihodnje," je dodala. Natančnejšo oceno škode pričakuje do četrtka, ko bo tudi lažje doreči nujne ukrepe.

Tokratni vetrolom je na Koroškem poškodoval več zasebnih kot državnih gozdov. Z najbolj prizadetimi zasebnimi lastniki, ki jim je vetrolom poškodoval večji del posesti, ki jih predstavlja glavni vir dohodka, se je SiDG pripravljen individualno pogovarjati o možnem sodelovanju pri izvedbi sanacije in prodaji gozdnih lesnih sortimentov.

Zadnji vetrolom je sicer najbolj prizadel območja, kjer si še niso opomogli od vetroloma konec lanskega leta. Skupaj z vsemi škodami po ujmah iz preteklih let bo tako sanacija poškodovanih gozdov potekala tudi v prihodnjih letih, ko se bodo izvajali ukrepi za obnovo gozdov.

Jelendol reportaža | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Škoda po neurju bo zagotovo presegla 2,6 milijona evrov

Uprava za zaščito in reševanje medtem pričakuje, da bodo v zadnjem neurju prizadete občine še danes dale pavšalno oceno škode na svojem območju. Uprava bo nato izdala sklep o začetku ocenjevanja škode. S sklepom bodo pozvali občine in vodnogospodarska podjetja oziroma pristojna ministrstva, naj pripravijo oceno škode na stvareh in infrastrukturi.

Kolikšna bo škoda, Šestan še ne more oceniti, poročilo bo uprava pripravila predvidoma v mesecu dni. Glede na dozdajšnje ocene je pričakovati, da bo škoda presegla prag 2,6 milijona evrov, določen za izplačilo pomoči države.

Novice Dan po ujmi: škode v Tržiču za 10 milijonov evrov #video

Prebivalcem Jelendola bodo dostop do Tržiča najprej omogočili prek brvi

Ob ugotavljanju škode se nadaljuje tudi sanacija prizadetih območij. V Občini Tržič, kjer je voda odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol, potekajo intenzivna intervencijska dela. Na tem območju bodo v nekaj dneh uredili obvozno cesto, do tedaj pa bodo tamkajšnjim prebivalcem omogočili dostop do Tržiča prek brvi in z avtobusnim prevozom. Tako bodo zaposleni iz Jelendola in Doline lahko danes predvidoma odšli tudi na delo.

Ujma je veliko škode povzročila tudi v gozdovih na Koroškem, kjer je zaradi vetroloma po ocenah podrtih med 90 tisoč in sto tisoč kubičnih metrov drevja. Razmere si bo danes ogledala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Tržič
Novice Med okrevanjem po operaciji srca izvedel, da mu je odneslo hišo #video
Dražen Papec
Novice Pogumni policist v Jelendolu iz vodnega jarka rešil starejšega občana
Tržič
Novice V zadnjem trenutku so stopili ven, nato je hišo odnesla voda #video #foto
Tržič
Novice Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video