Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2008,
22.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2008, 22.18

8 let, 5 mesecev

Salecl: Slovenska družba glede feminizma relativno konzervativna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Filozofinja in sociologinja Renata Salecl je v prvem pogovoru v okviru "Zaresinih pogovorov" o feminizmu dejala, da je slovenska družba, kar se tega tiče, relativno konzervativna.

Veliko na tem področju lahko po njenem mnenju storijo mediji. Pogovor je v kavarni Mestnega muzeja vodila poslanka stranke Zares Majda Širca. "Feminizma kot v tujini, pri nas ni bilo" Renata Salecl, ki zase pravi, da je feministka, meni, da feminizma v smislu 60. let prejšnjega stoletja, kot je bil prisoten v ZDA, Zahodni Evropi in Skandinaviji pri nas v bivši skupni državi ni bilo. V tujini, zlasti v Skandinaviji in v ZDA, so bolj občutljivi za ženska vprašanja, v Sloveniji pa te zgodovinskosti in občutljivosti po njeni oceni ni.

"Malo žensk na pozicijah moči"

Mladi sicer feministične teme podpirajo, sam izraz feminizem pa je problematičen, je poudarila Renata Salecl in dodala, da je slovenski politični prostor prava "katastrofa", saj je na pozicijah oblasti v Sloveniji zelo malo žensk.

"Ktajci predvidevajo, da bomo kmalu potrebovali matične celice"

V nadaljevanju sta se sogovornici pogovarjali tudi o strahu pred smrtjo in s tem v zvezi o biogenetiki. Pri tem sta omenili Kitajsko, kjer laboratoriji za genetične raziskave in uporabo t.i. matičnih celic v zadnjem času rastejo kot gobe po dežju. To je na Kitajskem po besedah Renate Salecl velik posel, ker predvidevajo, da bo človeštvo kmalu vse to potrebovalo.

Vendar pa obstaja strah, kot je opozorila poslanka Zaresa Majda Širca, v katero smer se bo človeštvo usmerilo, ali v kloniranje, biogenetiko itd. Če je življenje kvalitetno, je podaljševanje le-tega v redu, če pa tega ni, ga je boljše končati po naravni poti, sta se strinjali sogovornici.

Ne spreglejte