Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
18.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 18.27

7 let, 12 mesecev

S podpisom deklaracije se je zaključilo srečanje notranjih ministrov v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S podpisom deklaracije se je zaključilo osmo srečanje notranjih ministrov jugovzhodne Evrope na temo sodelovanja pri varovanju meja.

Po besedah notranje ministrice Katarine Kresal, sicer gostiteljice srečanja, so ministri na današnji konferenci ugotovili, da je bil v letu 2010 na tem področju narejen velik korak naprej. K napredku je po besedah ministrice bistveno prispeval projekt vizumske liberalizacije za države zahodnega Balkana. Že na enem od ponedeljkovih srečanj so sodelujoči ugotovili, da do zlorabe vizumske liberalizacije prihaja v manjšini primerov. In po mnenju ministrice je nedvomno največji izziv za naprej, kako bodo države iz regije upravičile korak naprej k vizumski liberalizaciji in dokazale, da sproščena svoboda gibanja ne pomeni tudi zmanjšanja notranje varnosti v EU. "Obravnava varnosti na mejah ne more biti ločena od ostalih varnostnih politik" Vsi ministri so se tudi strinjali, da obravnava varnosti oz. ukrepov na mejah ne more biti ločena od ostalih varnostnih politik, je pojasnila ministrica po koncu srečanja. Kot je dejala, lahko varnost in uspešen nadzor na mejah zagotovimo samo, če se to jemlje kot celovit projekt, kjer se upošteva tudi azilno in migracijsko politiko ter politiko boja proti terorizmu in organiziranemu kriminalu. Ta pristop je po njenih besedah pomemben, da zagotovimo varnost v regiji in v državah EU, nenazadnje tudi v Sloveniji.

Projekt vzpostavljanja boljšega nadzora v regiji jugovzhodne Evrope vodi Ženevski center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF). Države iz tega območja morajo v okviru projekta vsako leto predstaviti napredek in izboljšave na tem področju, kot je pojasnila ministrica, vse v luči pristopanja teh držav k Evropski uniji in v schengenski prostor "enkrat v prihodnosti".

Včeraj podpisali Sporazuma o razumevanju Dvodnevno srečanje ministrov je tokrat gostilo slovensko ministrstvo za notranje zadeve. V ponedeljek je srečanje minilo v znamenju podpisa Sporazuma o razumevanju, ki odpira vrata za boljše skupno nastopanje v boju proti trgovini z ljudmi. Cilj deklaracije je bolj sistematično in organizirano meddržavno in medinstitucionalno sodelovanje organov, kot so policija, tožilstvo in mednarodne ter nevladne organizacije. Pobudnica takega sodelovanja je Slovenija, k partnerstvu pa je povabila Bolgarijo. Skupaj sta prepričali Evropsko unijo, ki je namenila kar 80 odstotkov vseh potrebnih sredstev oziroma skoraj pol milijona evrov.

Današnje srečanje pa so namenili pregledu napredka na področju mejne varnosti v regiji in strateških smernic za leti 2012 in 2013 ter letnega načrta skupnih aktivnosti. Ob koncu so podpisali deklaracijo z zaključki srečanja in potrditvijo temeljnih načel medsebojnega sodelovanja. Naslednje srečanje, že deveto po vrsti, bo prihodnje leto organizirala Makedonija.

Ne spreglejte