Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2008,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2008, 13.25

8 let

Rupel šokiran, policija pripravljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Dimitrij Rupel je izrazil svojo šokiranost nadnasiljem v Beogradu, policija pa je sporočila, da so v stanju višje pripravljenosti.

V nedeljo bo protestni shod potekal tudi v Ljubljani Nedavni dogodki v Srbiji od slovenske policije zahtevajo določene ukrepe za zagotavljanje varnosti prebivalcem na območju Slovenije in njihovega premoženja. Hkrati je policija pripravljena tudi na protestni shod proti neodvisnosti Kosova, ki ga v nedeljo ob 12.44 pred pravoslavno cerkvijo sv. Cirila in Metoda pripravljajo predstavniki srbske skupnosti v Sloveniji.

Bo DZ razpravljal o Kosovu na izredni seji 4. marca? Medtem pa je predsednik DZ France Cukjati sporočil, da predlog sklepa vlade o priznanju neodvisnosti in suverenosti Kosova ne izpolnjuje poslovniških pogojev za uvrstitev na 36. redno sejo državnega zbora, ki se bo začela v ponedeljek. V skladu s poslovnikom je dnevni red mogoče širiti, če je odločitev DZ vezana na rok, določen z ustavo, z zakonom ali poslovnikom zbora. Kot je še pojasnil Cukjati, pa je možna vložitev zahteve za sklic izredne seje DZ o tem vprašanju. Kot možen datum za sklic izredne seje je omenil 4. marec.

Pahor za priznanje Kosova Podporo vladi pri nameri priznanja Kosova pa je danes izrazil Borut Pahor. "Ne vidimo načelnih niti praktičnih razlogov, da bi s to odločitvijo Slovenija odlašala," je poudaril.

Lipa: Tudi gospodarski interes je del nacionalnega interesa

Odzvali so se tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in poslanski skupini nepovezanih poslancev. V OZS pričakujejo, da se bodo razmere v Srbiji čim hitreje umirile in da bo Srbija za Slovenijo še naprej eden od pomembnih gospodarskih partnerjev. V Lipi pa so ocenili, da je predlog vlade za hitro obravnavanje in sprejem akta o priznanju neodvisnosti in suverenosti Kosova napačna poteza. "Slovenski nacionalni interes bi po naši oceni moral zajeti tudi gospodarski interes države. Zato je tovrstna odločitev vlade po navodilu ZDA, neustrezna in predvsem v škodo naši domovini," poudarjajo.

Rupel šokiran nad četrtkovim dogajanjem v Beogradu Zunanji minister Dimitrij Rupel pa je danes izjavil, da je "šokiran nad obsežnostjo in brutalnostjo četrtkovih dogodkov v Beogradu". Ne glede na to pa ostaja optimističen, da se bodo stvari umirile in da se bo Srbija usmerila na pot k Evropski uniji.

"Malo pa smo vendarle živčni" Kot je še poudaril, so četrtkovi protesti in izgredi v Beogradu morda vplivali na notranjo politiko v Srbiji, ki je po njegovem mnenju na poti k novim volitvam. To kažejo tudi nekateri govori visokih predstavnikov države, ki so podžigali Srbe k protestom in po Ruplovem prepričanju niso prispevali k ugledu Srbije. Kljub temu Srbija, ki jo je EU povabila k podpisu političnega sporazuma, ohranja mednarodni ugled, meni Rupel, ki upa, da se bodo stvari umirile.

"Malo pa smo živčni predvsem glede dogajanja severno od Kosovske Mitrovice," je še dodal minister, ki je povedal, da je Slovenija zaradi dogajanja v Beogradu zahtevala odškodnino in zaščito, pri čemer so nekaj odgovorov že dobili, na nekatere pa še čakajo.

Ne spreglejte