Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
10.17

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 10.17

6 let, 12 mesecev

Rupel: Na Sovi je kup stare udbe, ki se je zarotila proti Šinkovcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zunanji minister Dimitrij Rupel se je po poročanju Dnevnika odzval na poziv poslanca LDS Jožefa Školča naj umakne predlog Matjaža Šinkovca za veleposlaniško mesto.

"Nič ne vem o tem, da bi bil on kriv česarkoli nezakonitega. Vem samo, da je v Sovi en kup ene stare udbe, ki se je zarotila proti njemu," se je za Školčev poziv odzval Rupel, piše Dnevnik.

"Doma ga spremljajo nespoštovanje ter delovanje mimo zakonodaje" Včeraj je Školč v javnem pismu pozval Rupla, naj umakne predlog za imenovanja Matjaža Šinkovca za veleposlanika v Washingtonu. Zapisal je, da "omenjeno osebo ves čas svoje bogate kariere v diplomaciji in doma spremlja nespoštovanje ter delovanje mimo zakonodaje". Kot zadnji tak primer vodja PS LDS v pismu ministru navaja imenovanje uslužbenke MZZ v naziv pooblaščena ministrica brez izpolnjevanja zahtevanih pogojev oziroma kriterijev za to delovno mesto.

Matjaž Šinkovec: Nisem deloval mimo zakonodaje

Matjaž Šinkovec je zatrdil, da se mu pri imenovanju uslužbenke ministrstva Barbare Žvokelj v naziv pooblaščena ministrica nikakor ne more očitati "nespoštovanje in delovanje mimo zakonodaje". Pojasnil je, da ni podpisal aneksa o premestitvi Žvokljeve iz MZZ v Sovo. "Kot razumem, je komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi ugotovila, da v aneksu o premestitvi uslužbenke iz MZZ v Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova) manjka določba, po kateri bi uslužbenka morala opraviti obvezno šestmesečno poskusno dobo," je zapisal Šinkovec.

Poudaril je, da je aneks pripravila strokovna služba, sam pa ni bil njegov podpisnik. "Tudi ustrezno dokumentacijo za podaljšanje opravljanja izpita za izvrševanje dolžnosti in pooblastil uradne osebe je pripravila strokovna služba," je zatrdil.

Državni sekretar je pojasnil, da je bila uslužbenka na podlagi aneksa o premestitvi imenovana v naziv podsekretar, "ki je najnižji naziv, ki se lahko uporablja na delovnem mestu, na katerem je opravljala svoje naloge, nato pa je naslednje leto zaradi odličnih ocen iz preteklih let napredovala v naziv sekretar".

Šinkovec: Lahko dokažem, da je izpolnjevanje pogojev potrdila strokovna služba Sove Šinkovec je dodal, da se lahko z listinami dokaže, da je bila strokovna služba Sove tista, ki je ugotovila, da uslužbenka izpolnjuje vse pogoje za napredovanje v ta naziv. Po njegovih besedah ga je strokovna služba o tem obvestila ter pripravila ustrezne individualne akte za napredovanje.

"Razumem, da je komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi morala zaradi napak strokovne službe Sove posledično razveljaviti vse akte uslužbenke, ki so bili izdani od njene začasne premestitve iz MZZ v Sovo leta 2006 naprej, in posledično tudi odločbe in anekse, ki jih je ministrstvo za zunanje zadeve pripravilo ob vrnitvi uslužbenke v MZZ in imenovanju v naziv pooblaščena ministrica, čeprav je bilo ugotovljeno, da sicer uslužbenka izpolnjuje prav vse pogoje, ki se zahtevajo za imenovanje v ta diplomatski naziv," je zapisal državni sekretar.

Šinkovec: To prav gotovo ni nepotizem Zatrdil je, da je v mednarodnih krogih - in tudi v Sloveniji - povsem običajno, da ljudje, ki opravljajo vodstvene funkcije, želijo nadalje sodelovati z uslužbenci, ki so se izkazali pri svojem delu. "Po mojem mnenju to prav gotovo ni nepotizem," je sklenil Šinkovec.

Dnevnik je tudi poročal, da je od kandidature za veleposlanika odstopil Dušan Snoj. Nov zakon namreč določa, da mora imeti veleposlanik vsaj sedem let delovnih izkušenj, Snoj pa jih ima pet. Snoj, ki je svetovalec predsednika Danila Türka za diplomatske zadeve, je bil predlagan za veleposlanika na Madžarskem.

Ne spreglejte