Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2008,
15.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 15.36

8 let, 5 mesecev

Rezman in Žnidaršič člane DeSUS pozivata da na pokrajinskem referendumu glasujejo proti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič in poslanec DeSUS Vili Rezman sta člane stranke pozvala, da na referendumu o pokrajinah glasujejo proti predlagani delitvi.

Rezman je na današnji novinarski konferenci poudaril, da z vodjo poslanske skupine Žnidaršičem nasprotujeta ponujeni delitvi Slovenije na pokrajine zato, ker je nestvarna in ni dobila nikakršne podpore v javnosti. Glede referenduma menita, da je "zgrešen projekt". "Ponujena možnost delitve Slovenije na pokrajine je nastala preko noči in bolj ali manj z volilnimi nameni," je dejal poslanec. Pokrajine v Sloveniji so nepotrebne Po Rezmanovih besedah je sicer predsednik stranke Karl Erjavec večkrat poudaril, da so pokrajine v Sloveniji nepotrebne. Kljub različnim stališčem v stranki glede pokrajin pa zagotavlja, da ta ne pomenijo strankarskega spora. Slednje je zatrdil tudi Žnidaršič. "V stranki smo v dogovoru, da lahko v javnosti vsak od poslancev zastopa svoje stališče brez utemeljenega pritiska s strani stranke," je poudaril Žnidaršič.

Dileme so več kot očitne in upravičene

Rezman sicer ocenjuje, da strankarske kampanje ne bodo uspele prepričati ljudi, da bi glasovali za delitev Slovenije na pokrajine, kot jo ponuja referendum. "Če bi vsak odločal zgolj o svoji pokrajini, bi bila verjetno dilema manjša. Tako pa so dileme več kot očitne in upravičene," je še menil.

"Prejemnikom socialnih transferjev delamo krivico" Glede predloga zakona o usklajevanju transferjev, ki ga je poslanska skupina DeSUS vložila že tretjič, je Rezman poudaril, da z njim DeSUS poskuša izboljšati stanje socialnih upravičencev. Poslance SDS in NSi je tako pozval, da tokrat sprejmejo ponujeno rešitev in predlog podprejo. "Upamo, da bosta tudi največji koalicijski stranki sprevideli, da prejemnikom socialnih transferjev delamo krivico, ki ji je treba narediti konec," je dejal Rezman.

Predlog zakona o enkratnem pokojninskem dodatku je po besedah vodje poslanske skupine v osnovi zamisel stranke DeSUS, s katero so nameravali ublažiti posledice visoke inflacije. "Sedanji predlog ima to napako, da ne zajema vseh tistih, ki prejemajo manj kot 500 evrov dohodka, ampak zgolj upokojence," je povedal. Po njegovem prepričanju bi namreč morali tovrsten dodatek prejeti vsi, ki prejemajo nižje dohodke od 500 evrov, tudi delavci in prejemniki denarne socialne pomoči.

"Glede predlogov DeSUS o tem zakonu naša koalicijska družba ni želela slišati. Utemeljeno mislimo, da je pri tem zajeta zgolj civilna družba upokojencev zato, ker je velika volilna baza. S tem poskušata največji koalicijski stranki pobrati tudi naše glasove," je prepričan Žnidaršič. Kot je še poudaril, je že januarja dejal, da "bo ljubezen do upokojencev s strani koalicije pred volitvami velika".

DeSUS tudi proti resoluciji o zdravstvenem varstvu Tudi predloga resolucije o zdravstvenem varstvu po Žnidaršičevih besedah poslanska skupina DeSUS ne podpira. "Gre za slab dokument, ker je obšel temeljne dogovore v koalicijski pogodbi," je povedal.

V tej so namreč zapisali, da bo "košarica obveznih pravic zdravstvenega zavarovanja oblikovana na novo in bo v celoti financirana iz sredstev zbranih po principu popolne solidarnosti".

Poudaril je, da se je poslanska skupina DeSUS zavzemala za resolucijo, ki bi vsem zagotavljala enake pravice iz zdravstva in te ne bi bile odvisne od materialnega stanja upravičencev, vendar po njegovih besedah koalicija njihovih dopolnil ni upoštevala. Ob tem je dodal, da so z dopolnili poskušali tudi sanirati "hude odstope od koalicijske pogodbe, ki naj bi bila podlaga za to resolucijo". "Gre za diskriminatorni odnos do naše stranke" "Ta koalicija je nekatere zaveze v pogodbi podpisala le zato, da smo se koaliciji priključili, ne pa zato, da bi to kasneje tudi uresničevali. To je dokaz, da je diskriminatorni odnos do naše stranke in neupoštevanje naših vsebin, ki so v koalicijski pogodbi, pravzaprav prevara," je prepričan Žnidaršič.

Ne spreglejte