SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Rezija in Rezijani nimajo nič skupnega s Slovenci"

4

termometer

Občina Rezija je sprejela zahtevo, da bi morala biti izločena iz zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji.

To je prva s seznama 32 občin Furlanije-julijske krajine, ki je zahtevala izločitev iz zaščitnega zakona. Na seznam občin, v katerih velja zaščitni zakon, je bila Rezija vključena leta 2002, januarja lani pa je tedanji občinski župan Sergio Barbarino zaprosil tudi za vključitev Rezije na seznam občin, kjer se na osnovi dekreta predsednika deželne vlade FJK izvaja t.i. vidna dvojezičnost.

"Povoziti" želijo odločitev prejšnjega župana Sedaj pa je občinski svet, v katerem ima večino desna sredina, na predlog župana rezijanske občine Sergia Chineseja podprl zahtevo za izločitev iz zaščitnega zakona, navaja Primorski dnevnik, ki dodaja, da Chinesejeva uprava očitno postavlja na glavo vse sklepe predhodnika Barabarina, ki je sicer prav tako pripadal desni usmeritvi.

Zaščititi želijo rezijanščino Chinese je na seji občinskega odbora povedal, da so v Rim že poslali vso dokumentacijo, ki naj bi dokazovala, "da Rezija in Rezijani nimajo nič skupnega s Slovenci". S prošnjo za izločitev s seznama občin, kjer velja zaščitni zakon, skušajo po njegovih besedah tudi zaščititi obstoj rezijanščine, "ki nima nič skupnega s slovenščino".

Zahtevo so poslali tudi Napolitanu in Berlusconiju Zahtevo so poslali tudi predsedniku republike Giorgiu Napolitanu in predsedniku vlade Silviu Berlusconiju. Župan pa ni omenil paritetnega odbora za slovensko manjšino, ki ima odločilno besedo pri vključitvi oziroma tudi pri morebitni izključitvi posamezne občine s seznama zaščitnega zakona.

Občino lahko s seznama črta le predsednik republike Zaščitni zakon določa, da lahko vključitev občine v uradno narodno mešano ozemlje zahteva najmanj 15 odstotkov volivcev ali pa tretjina občinskih svetnikov. Za slednjo pot so se odločile tudi vse narodno mešane občine. Seznam 32 občin iz FJK, kjer zdaj velja zaščitni zakon, je nato z odlokom potrdil tudi predsednik Napolitano. Zakon pa ne govori o možnosti, da bi se posamezna občina sama izločila z navedenega seznama; kot možnost navaja le, da je ta seznam mogoče spremeniti z odlokom predsednika republike na predlog paritetnega odbora za slovensko manjšino. "Še kar zapletena procedura, ki ščiti slovensko manjšino in obenem tudi manjšino (opozicijo) v občinskih svetih," še ugotavlja Primorski dnevnik.

SDS: Populistična politična poteza protislovensko usmerjenih politikov

Nad odločitvijo občine Rezija so v SDS izrazili obžalovanje. V odboru za Slovence v zamejstvu in po svetu pri strokovnem svetu SDS verjamejo, da izločitve Rezije iz zaščitnega zakona ne bo prišlo, saj je seznam občin, navedenih v zakonu, moč spremeniti le z odlokom italijanskega predsednika na predlog paritetnega odbora. Zahtevo občinskega sveta razumejo predvsem kot populistično politično potezo protislovensko usmerjenih politikov te občine.

Ob dejstvu, da je bila ravno v občini Rezija nedavno izdana prva osebna izkaznica v slovenskem in italijanskem jeziku, v SDS verjamejo, da bo tudi tokrat prevladal duh sožitja in evropskih standardov zaščite narodnih manjšin ter da bodo ta in podobni poskusi vnašanja nezaupanja med naroda neuspešni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin